Ovo je broj jedan za razvoj bolesti u svijetu: Evo šta odmah trebate napraviti u kući!

Zdrav život
Ovo je broj jedan za razvoj bolesti u svijetu: Evo šta odmah trebate napraviti u kući!
.

Naučnicii su otkrili iznenađujuću povezanost između izloženosti zagađivačima u zatvorenim prostorima i kardiovaskularnih bolesti, a brojna istraživanja potvrdila su da zagađenje zraka neizravno uzrokuje i do dva milijuna smrtnih slučajeva godišnje!

Znanstvenici upozoravaju da svakodnevni kućanski poslovi ili njihovo izbjegavanje itekako mogu narušiti zdravlje cijele obitelji. Na primjer, aktivnosti poput pranja ili kuhanja neizbježno mijenjaju zrak koji udišete u kući – korištenje kemikalija pri brisanju podova ili prozora ispušta i do 900 vrsta toksičnih tvari u zrak! Također, u vašem toplom obiteljskom gnijezdu po kutevima se kriju i plijesan, pelud, kao i ugljični monoksid…


Najjaču vezu sa lošom kvalitetom zraka u kući znanstvenici su pronašli sa srčanim oboljenjima, rakom pluća i razvojom astme.

Simptomi koji ukazuju na zagađenje zraka u vašem domu
Kašalj, suzenje očiju, ošamućenost, umor i glavobolja su neki od blažih znakova da je u vašoj kući zrak zagađen.

Ali, mogu se javiti i jači simptomi, poput iritacije očiju, osipa, bolova u mišićima, dišnih problema, temperature ili osjećaja hladnoće, kao i slabljenje sluha, krvarenje iz nosa i plućne bolesti.

Srećom, postoji 8 načina da drastično smanjite unos štetnih čestica i mikroorganizama u dom.

Počnite ih primjenjivati odmah!

Donosimo vam 8 načina zaštite od toksina u domu
 

1. Pazite da svaki dan prozračite dobro i dovoljno dugo svaku prostoriju 

d

Mjerenja dokazuju da je udisanje zraka u vašoj kući otrovnije četiri puta od zagađenog zraka vani, zraka punog smoga i ispušnih plinova!

Izolacija divno čuva temperaturu, no ne dozvoljava dotok svježeg zraka, pa ukoliko ne zračite dom, možete predugo disati ustajali zrak. Ovo zagađenje dolazi od hlapljivih organskih spojeva kao što su boje i lakovi na stvarima i namještaju, sredstva za čišćenje ali i iz posuđa i posteljine, pesticida, materijala u namještaju, tepiha, tepisona, računala i računalne oprema te kozmetike.

Sve to ima negativno djelovanje na nervni, imunološki, reproduktivni, endokrini, krvožilni i dišni sustav.

U prosječnom domu nalazi se od 500 do 1.000 kemikalija koje ne možete vidjeti, namirisati ili okusiti. I dok je svaka pojedinačno i u malim dozama bezopasna, do problema može doći ako je osoba izložena kombinaciji više kemikalija ili jednoj kemikaliji u većoj dozi.

Hlapivi organski spojevi posebno izazivaju oštećenja bubrega, jetre, središnjeg živčanog sustava, iritaciju očiju, nosa, vrtoglavicu. Povezani su naravno i sa nastankom raka.

Razmislite o instaliranju detektora plina i ugljičnog monoksida. Pozovite dimnjačara i ovlaštenog servisera koji će vaše plinske instalacije i dimnjake osigurati od otrovnog ispuštanja plina.

U loše prozračenim podrumima kontrolirajte razinu radona. Radon je plin bez mirisa koji se formira raspadanjem urana u kamenu i tlu. Povezuje se s pojavom raka pluća.

Zbog ventilacije, vrata i prozore držite otvorenima koliko je to moguće. Kao prirodnu detoksikaciju zraka koristite zeleno bilje. Smrad koji se javi ne skrivajte mirisima već uklonite sodom bikarbonom.

Svježe cvijeće ili ružmarin i žalfiju koristite kao prirodne osvježivače. Otvore za ventilaciju čistite vodom i octom, a ne kemijskim sredstvima.

2. Koristite ekološke ili prirodne proizvode za čišćenje

po

U njima se nalazi manje toksina i zagađivača, zbog čega će i zrak biti svježiji i čišći.

Mijenjajte često spužve i kuhinjske krpe.

Prirodnija sredstva za čišćenje možete napraviti i sami koristeći ocat umjesto izbjeljivača, a prašak za pecivo ili sodu bikarbonu za ribanje, hidrogen peroksid za uklanjanje mrlja.

Annie Bond, autorica “Better Basics For The Home,” tvrdi da se sve u kući može očistiti s vodom i pet običnih sastojaka: praškom za pecivo, natrijevim karbonatom, destiliranim bijelim octom, tekućim biljnim sapunom i uljem čajevca (Melaleuca alternifolia).

3. Ne koristite sprejeve i provjeravajte kozmetiku

Umjesto dezodoransa ili bilo čega na raspršivanje iz limene boce, koristite alternative bez sprejanja i roll-on u plastičnoj kutijici.

Dezodorans, pasta za zube, kozmetika, sredstva za njegu kose, lak i parfemi često su puni toksina. Naučite prepoznati štetne sastojke i izbjegavati ih. Pravite svoju kozmetiku ili kupujte prirodnu.

4. Isključite iz struje

Nakon korištenja, kao i tijekom noći isključite sve uređaje iz struje koji ne moraju stalno biti uključeni. Ne zaboravite i na punjače, kada uređaj nije na punjenju, obavezno izvadite punjač iz utičnice jer ćete biti na dvostrukom dobitku – čišći zrak i manji račun za struju!

5. Pazite na tepihe, madrace, tapecirano, spužvasto…

Na tepisima se skupljaju gljivice, prašina, grinje, dlake kućnih ljubimaca i još mnogo štetnih čestica pa je bolje da se odlučite za drveni pod i kućne papuče!

Ako već imate tepihe, usisavajte ih redovito, koristite hepa filter.

Redovno održavajte higijenu zavjesa, jastuka, tapeciranog namještaja i madraca. Madrac zamijenite minimalno jednom u 10 godina.

6. Skidajte obuću

d1

Nikada u kuću ne ulazite obuveni, ni vi ni gosti (ponudite papuče), jer cipele na sebi nose brojne zagađivače, prljavštinu i zemlju, koju ćete tako raznijeti po cijeloj kući, a kasnije neminovno doći u kontakt s njima.

7. Sušite vani vani

Potrudite se da odjeću sušiti vani, na svježem zraku, a ukoliko nemate mogućnosti za to, što češće otvarajte prozore jer time prevenirate razvoj plijesni i gljivica te njihovo udisanje! Nakon ovoga više nećete htjeti sušiti odjeću na radijatoru!

8. Vlaga i plijesan u domu

02

Redovito mijenjajte zavjese na kadi i obratite pažnju da ne budu od vinila – ovaj materijal zadržava vodu pa se na njemu plijesan razvija brzinom svjetlosti. Razmislite o staklenim vratima umjesto zavjesa. Vlažne ručnike pred pranje sušite vani i uvijek, dok ne koristite wc, držite prozor otvorenim ili ventilaciju upaljenom. Redovno sušite prostor oko lavaboa i kade. Nakupi li se vlaga dobit ćete toksičnu plijesan.

Pazite da vam se ne stvori vlaga i u podrumu koja će prodirati u gornje zidove.

Kuhate li, otvorite prozor i upalite napu.

Ne propustite