Metropola neograničenih mogućnosti, grad koji nikad ne spava - BERLIN!

Kiosk
Metropola neograničenih mogućnosti, grad koji nikad ne spava - BERLIN!
-

Čak 180 km kanala presjeca Berlin, ima ih više od Amsterdama, a sa 1.700 mostova u gradu prevazišao je i Veneciju. Istočni dio metropole, nekada pod komunizmom, danas je veoma popularna i poželjna četvrt za život!

berlin-sumrak-grad

Vole ga tinejdžeri, skejteri, umjetnici, ali i biznismeni! Berlin se ne može opisati jednostavnim navođenjem atrakcija. On je nešto mnogo više. Ima drugačiju priču od ostalih svjetskih metropola. To su dva grada spojena u jednom... 

Ono što najviše intrigira sve posjetioce Berlina je priča o Zidu. Nekadašnji simbol "hladnog rata" čuveni Berlinski zid, koji je podijelio državu i grad na kapitalizam i komunizam, podignut je za jednu jedinu noć. Danas je od Zida ostao samo jedan mali dio, koji je pretvoren u galeriju grafita - "East Side Galleri", koju su oslikali umjetnici iz cijelog svijeta. I poslije rušenja  Zida, podjela u gradu se i dalje osjeća. Grafiti, klubovi, underground ekipa i duh slobode sa jedne strane, a uređenost, mirni parkovi, visoke zgrade, čiste ulice i "Ku-dam" nalik Jelisejskim poljima u Parizu sa prodavnicama markirane robe s druge strane. Grad sa dvije duše - Berlin!

crop

Poznat je i po tome što je jedini grad u svijetu sa tri opere. I ne samo što su sve tri opere aktivne, kulturna ponuda Berlina se širi na više od 250 galerija, 150 pozorišta, i 175 muzeja, od kojih je najveći čuveni kompleks "Ostrvo muzeja". Grad ima izuzetno bogatu "underground" scenu. Klubovi se uglavnom nalaze u istočnom Berlinu gdje su mladi nakon pada Zida u napuštenim halama počeli da stvaraju.

Semafori u gradu su posebna priča, jer ni jedan ne pokazuje zeleno svjetlo za pješake duže od 15 sekundi. Jedan od danas prepoznatljivih simbola i suvenira Berlina je upravo vezan za semafor za pješake. On ima i svoje ime - Ampelman. Ono što mnoge fascinira je podatak, da Berlin jedan od najmlađih gradove Evrope, ima više kanala od Amsterdama.

adobestock-127125938-small-uai-1032x616

CityDeal Fly Fly Travel Vas vode u metropolu neograničenih mogućnosti - BERLIN!

Ne propustite: 1. maj u Berlinu uz uključen avioprijevoz, aerodromske takse i dva noćenja po jedinstvenoj cijeni od samo 309 KM.

 

Ne propustite