Prirodno i efikasno

5 trikova za čišćenje prašine

Objavljeno:12.11.2014 - 08:23
A A A Times Arial

 

Slojevi sitnih čestica na odjeći i namještaju, poznatiji kao omražena prašina, najgori su neprijatelji našeg doma. Kako bi vaše čišćenje bilo što učinkovitije te kako bi vaš dom ostao što dulje lijep i ugodan upotrijebite 5 jednostavnih trikova koji doista pomažu

1. Napravite propuh
Usisavanje će ukloniti prašinu s vašeg poda i tepiha no tijekomsunčanog dana jasno se vidi kako čestice prašine ipak lete na sve strane. Kako bi spriječili da se, nakon usisavanja, prašina iz zraka ponovno slegne na namještaju napravite propuh ili upalite klimu na funkciju ventilatora. To će ispuhati i izbaciti sitne čestice iz prostorije.

2. Napravite antistatičke krpice za prašinu
U pola šalice tople vode iscijedite 3 limuna te dodajte dvije žlice maslinovog ulja i sve izmiješajte. Izrežite nekoliko pamučnih krpica (od plahte, stare majice…) i stavite ih u posudicu s poklopcem te ih prelijte mješavinom. Poklopite posudu i ostavite oko dva sata. Iscijedite ih i kada budu potpuno suhe, spremne su za upotrebu. Krpica će privući i pokupiti svu prašinu. Perite ih ručno i ponovite postupak nakon tri korištenja.

3. Detaljno očistite usisavač
Iako je njegova funkcija da čisti u filteru usisavača čestice prašine ostaju zaglavljene i strujanje zraka kroz filter ponovno ih vraća u prostoriju. Jednom mjesečno napravite generalno čišćenje usisavača. Zamijenite filter i vlažnom krpicom prebrišite sve unutarnje dijelove do kojih možete doprijeti.

4. Koristite pametna sredstva za čišćenje
Ključ čišćenja prašine nije u tome da je raspršimo po prostoriji već da je sakupimo i uklonimo. U posudu s pola litre mlake vode nakapajte par kapi eteričnog ulja po želji (lavanda, menta, citrusi…) ili maslinovog ulja. Umočite pamučnu krpicu, dobro je iscijedite te s njom prebrišite drvene i plastične površine. Za staklo upotrijebite mješavinu octa i vode.

5. Istresite tepihe
Tepisi su glavni sakupljači prašine i zato je vrlo važno da ih svako toliko detaljno očistite. Usisavač će samo površinski ukloniti prašinu, a glavnina se krije između niti. Jednom mjesečno izvadite tepih na balkon ili u dvorište i dobro ga istucite.