BUDITE OPREZNI

NAJVEĆA OPASNOST NA FACEBOOOKU: Ako imate ovih PET STVARI na svom profilu, OBAVEZNO ih obrišite istog momenta!

Objavljeno:23.02.2018 - 11:21
A A A Times Arial

Facebook je  jedna od najutjecajnijih društvenih mreža. 

No, moramo biti oprezni. I dok ljudi iz Facebooka tvrde kako im je zaštita privatnosti korisnika najveći prioritet, postoje određene informacije koje bi bolje bilo da nemate na vlastitom profilu.

Razlog je jednostavan: to se vrlo lako može iskoristiti protiv vas – bilo u svrhu krađe identiteta ili iz drugih zlih namjera, otkrio je anonimni haker objasnivši da on te brojni drugi poput njega bez problema zloupotrebe te informacije. 

1. Rođendan

Te su brojke, odnosno datum, dio veće slagalice koja uključuje vaše ime te kućnu adresu uz pomoć kojih se lakše upada u bankovne račune i druge lične informacije.

2. Telefonski broj

U najboljem slučaju na njega vas može zvati tajni obožavatelj. U gorim slučajevima možete dobiti pozive zbog kojih ćete morati da promijenite broj telefona. Osim toga, i uz pomoć njega se može doći do vaše lokacije.

3. Fotografije vašeg djeteta/mlađeg člana porodice

Time izlažete maloljetnika pedofilima, ugrožavate njegovu privatnost i otvarate put prema detetu – naročito ako stavljate informacije poput onih gde ide u vrtić, u školu, gdje provodi vrijeme…

4. Informacije vezane za vaš posao

Ne samo da otkrivate gdje se do vas može doći tokom većine dana, već i otkrivate svoju „ranjivu tačku“ te pružate nepotrebne informacije uz pomoć kojih neko s lošim namjerama može lako da vam naškodi. Takođe, stavite li svog poslodavca na stranicu, treba da budete svesni da se može posmatrati na način da sve što radite na društvenim mrežama u tom trenutku postaje odraz i vaše firme.

5. Svoje lokacije

Ako već toliko žarko želite da se pohvalite mjestom na kom ste bili, učinite to koji dan kasnije, savetuje anonimni haker.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!