INDIJKA OTKRILA TAJNU: Zbog ovog mi kosa raste kao luda

Praktična žena
INDIJKA OTKRILA TAJNU: Zbog ovog mi kosa raste kao luda
.

Blogerica i guru za kosu, Sushmita, koja je u Indiji zvijezda u usponu, otkrila je sve tajne prelijepe kose.

1. Aloe vera

aloe-vera-640x427

Sok od aloe vere podstiče rast kose ali je i vrlo koristan, kada je u pitanju nega vlasišta. Sushmitin savjet: odsjecite nekoliko komada Aloe lišća, a zatim svaki list presjecite na pola, kako bi se izlučio sok. Kružnim pokretima, umasirajte ga u korjen kose, kako bi poboljšali cirkulaciju i osigurali bolju apsorpciju. Masku ostavite najmanje dva sata ili preko noći.

2. Maska od pantenola

D-pantenol je sintetski vitamin B5, a njegova svojstva odlična su za obnovu folikula kose te sprječavanje gubitka kose. Kako koristiti masku? Operite kosu kao obično, a pantenol nanesite u obliku gela ili pjene, fokusirajući se na korjen.

3. Isperite tjeme hladnom vodom nakon pranja

Hladna voda zatvara pore i poboljšava cirkulaciju, što dovodi do bržeg rasta kose. Kao dodatni bonus, vaša će kosa postati i značajno sjajnija.

4. Perite kosu s jabukovim sirćetom

sirce

Jabukovo sirće aktivira folikule kose, što je vrlo bitno za bujnu kosu, a ponavljanje postupka nekoliko puta mjesečno biće sasvim dovoljno. Jabukovo sirće koristite umjesto regeneratora ali ga nemojte ispirati. Za razliku od vinskog, jabukovo sirće nema jak miris.

5. Maska od proteina

Isprobajte ovu: uzmite dva jajeta te odvojite bjelanjak od žumanceta. Bjelanjak zatim primijenite na korjen kose, umasirajte te dobro isperite.

6. Maska od jaja i konjaka

Jaja su puna proteina, a konjak sadrži tanine, koji pomažu da imate puniju kosu te stimulišu rast kose. Uzmite dva jaja i čašu konjaka. Umutite sastojke u blenderu ili viljuškom te dobijenu smjesu nanesite na korjen kose. Dodajte maslinovo ulje, ako želite primijeniti masku duž cijele kose, što će vašoj kosi dati mekoću.

7. Koristite eterična ulja

ulje

Jojoba, badem, lavanda, ruzmarin te majčina dušica… Ova eterična ulja imaju blagotvorno djelovanje na folikule kose, snadbevajući vlasište velikim brojem vitamina i biljnih komponenata. Pomješajte navedena ulja u činiju ili ih dodajte u kokosovo ulje. Nanesite smjesu na korjen kose i pričekajte 2-3 sata. Isperite glavu dva puta koristeći obični šampon.

 

Ne propustite