Da li se opuštate uz MIRISNE SVIJEĆE, a ustvari biste trebali biti zabrinuti zbog toga!

Zdrav život
Da li se opuštate uz MIRISNE SVIJEĆE, a ustvari biste trebali biti zabrinuti zbog toga!
.

Dok mirisne svijeće postaju sinonim za ono malo vremena koje možemo posvetiti sebi i opuštanju, njihova prodaja u zadnjih nekoliko godina bilježi poveći rast, a proizvodi pronalaze put do svih domaćinstava. Neovisno o tome želimo li stvoriti romantični ugođaj, oplemeniti trenutak za opuštanje ili jednostavno osvježiti sobu, mirisne svijeće se čine idealnim rješenjem, međutim, stručnjaci upozoravaju, često i štetnim, piše Daily Mail.

Istraživanjem je utvrđeno da neke mirisne svijeće mogu emitirati dim koji sadrži gotovo jednako toksina poput dima cigarete.

Budući da se najčešće upotrebljavaju u slabo ventiliranim i prozračnim prostorijama kao što su kupaonice ili spavaće sobe u večernjim satima s pritvorenim prozorima, oslobađanje kemikalija u svijeći može uzrokovati onečišćenje prostora čime se povećava rizik oboljenja od astme, ekcema i kožnih bolesti.

Skuplje svijeće koje se rade od pčelinjeg i sojinog voska ne ugrožavaju zdravlje, međutim mirisne svijeće se uglavnom izrađuju od jeftinije alternative – parafinskog voska, produkta petrolejske industrije. Za takav je vosak poznato da oslobađa alarmantnu količinu hlapivih organskih spojeva (VCO), poput toluena i benzena koje vode oboljenju od astme, ali i drugih spojeva koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.

Kvaliteta zraka i do deset puta gora nego ona pored autoceste

Budući da su jedan od sastojaka mirisnih svijeća esencijalna i prirodna mirisna ulja prilično skupa, proizvođači tako posežu za sintetičkim umjetnim mirisima kao i bojama koji prilikom zagrijavanja mogu emitirati čestice opasne po zdravlje.

Fitilji takvih svijeća mogu biti punjeni ili nepunjeni. Nepunjeni su uglavnom rađeni od pletenih i uvijenih vlakana i smatraju se sigurnima za gorenje, međutim mogu se saviti i utopiti u vosku prilikom čega se plamen gasi. Proizvođači svijeća najčešće rabe punjene fitilje koji se sastoje od metalne ili jezgre od papira omotane pamukom. Smatra se da gorenjem punjeni fitilji proizvode najprljaviju čađ koja nerijetko sadrži čestice cinka, kositra, olova i kamidija.

Koliko izgaranje svijeća u zatvorenoj prostoriji može biti štetno pokazalo je i istraživanje nizozemskih znanstvenika koji su izmjerili uzorak čestica iz zraka u crkvi nakon što su u prostoriji devet sati gorile svijeće. Pronađeno je deset puta više opasnih slobodnih radikala, molekula koje uzrokuju rak, nego primjerice u uzorku zraka pored autoceste.

Međutim, stručnjaci naglašavaju da povremeno korištenje mirisnih svijeća u dobro prozračenim prostorijama nije opasno, ali ih svakako ne preporučuju na korištenje oboljelima od astme.

Ne propustite