Zimi smanjite vježbanje, kad vam dah postane prehladan

Zdrav život
Zimi smanjite vježbanje, kad vam dah postane prehladan
Odjenite se slojevito, zaštitite ruke i usta te stavite kapu jer se 40% tjelesne topline gubi upravo kroz glavu, napominje osobni trener Branimir Vajda.

Kako bismo se prilagodili nižim temperaturama zraka koji udišemo, moramo prilagoditi frekvenciju disanja te se stoga ne preporuča zadihavanje niti treninzi visokog intenziteta koji zahtijevaju forsirano udisanje zraka, kaže Branimir Vajda.

U ekstremnim uvjetima prije svega mislite na vlastitu sigurnost
Ako se nađete u ekstremnim uvjetima, poput snažnog vjetra ili zaleđenih cesta, radi vlastite sigurnosti premjestite aktivnost u dvoranu. "Šetnja ili trening na otvorenom trebao bi podizati razinu aktivnosti i zadovoljstvo, a ne ugrožavati vašu sigurnost", kaže Vajda.

Dehidracija prijeti i zimi - pijte vodu, a tijelo ugrijte čajem s malo cimeta
Vježbanje jača imunološki sustav i poboljšava raspoloženje te ćete, ako nastavite vježbati i tijekom zime, biti zdraviji i sretniji usprkos hladnoći i vremenskim uvjetima. Ne zaboravite da niste sami na cesti - ako trčite ili vozite bicikl po mraku, odjenite nešto što svjetluca kako bi vas vozači i drugi prolaznici na vrijeme uočili. Ni tokom zime ne zaboravite na unos tekućine, iako možda ne osjećate žeđ. Uz običnu vodu, koja je najbolji izbor, pijte nezaslađene čajeve ili ih zasladite začinima poput đumbira i cimeta koji će dodatno zagrijati tijelo.

Znakovi pothlađenosti
Vježbanje na niskim temperaturama može uzrokovati smrznutost na otkrivenim dijelovima tijela poput obraza i ušiju. Ako vas koža pecka, izgubili ste osjećaj ili osjećate da je neki dio tijela umrtvljen, prekinite s aktivnošću i otiđite na toplo.

Ne propustite