ČAJ OD OVE BILJKE VAM MOŽE POMOĆI KOD SVIH BOLOVA! EVO KAKO DA GA SPREMITE

Zdrav život
 ČAJ OD OVE BILJKE VAM MOŽE POMOĆI KOD SVIH BOLOVA! EVO KAKO DA GA SPREMITE
.

Istraživanja potvrđuju da čuvarkuća u sebi sadrži tanin, biljnu sluz, vredne kiseline, flavonoide i ugljene hidrate. Ovu višegodišnju biljku krase mesnati debeli listovi puni vode. Možemo reći da raste svuda, a u našim krajevima služi kao ukrasna i kao ljekovita biljka.

Iako vam je ova biljka vjerovatno najpoznatija kao lijek za uhobolju i zubobolju, ona ima i druge namjene! Latinsko ime joj je Sempervivum, koji dolazi od latinske riječi semper, što znači uvijek i vivus, što znači živ, a svjedoči o svojoj neuništivosti u najrazličitijim uslovima života.

Sastav biljke i njena namjena.

Istraživanja potvrđuju da čuvarkuća u sebi sadrži tanin, biljnu sluz, vrijedne kiseline, flavonoide i ugljene hidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Ova biljka je stari narodni lek za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha. Njen sok se koristi kako bi otopio višak smole u uhu, a nakon korišćenja se primjećuje i smanjenje bola. Istraživanja pokazuju da polisaharid iz soka čuvarkuće deluje na imunološki sustav i prevenciju kancerogenih oboljenja. Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Čaj od čuvarkuće

Ako imate bolne menstruacije, grčeve, proljeve i čireve, čaj od čuvarkuće odlična je pomoć kod navedenih tegoba. Pripremite ga tako da 10 g svježe ili 12 g osušene čuvarkuće kuhate 15 minuta u 250 ml vode bez šećera. Procedite i pustite da se ohladi. Čaj se pije ujutro na prazan želudac, a nakon toga svaki sat po jedna kašika
čaja.

Ne propustite