DEVET HEROJA: Najljepši nacionalni projekat do sad!

DEVET HEROJA: Najljepši nacionalni projekat do sad!
.

Mi smo njima dužni, dužni svakom onom koji je kap znoja prolio, koji je kap krvi prosuo, koji je svoj život rizikovao i onima što i život dadoše za našu Domovinu. Dužni smo im puno a odužit ćemo se malo koliko možemo, a najviše ćemo im se svima odužiti onda kada ih budemo stalno spominjali, o njima govorili, kada ih budemo zbrinuli i osigurali i bar na grobljima i mezarjima obilazili. Naše branioce koji su u životu i koji nisu moramo poštovati na nogama do Sudnjega dana.

Naše zemlja je dala veliki broj sinova i kćeri tokom odbrane Republike Bosne i Hercegovine. Kao pripadnici Armije RBiH, bez razmišljanja su branili državu i narod od agresora Savezne Jugoslavije, Srbije i Gore, Hrvatske i bosanskih Srba i Hrvata formiranih u tzv. vojsku rs. i tzv. vojsku hvo.

Među mnogima ističe se devet imena. Tih devet imena su sinovi Bosne koji nose najveće ratno priznanje a to je “ORDEN HEROJA OSLOBODILAČKOG RATA” dok su pored njih neki dobili i druga obilježja. Ovaj projekat koji je u pripremi i izradi i na kojem se već danima radi, zasigurno će upoznati nove generacije sa imenima heroja te ih teško ostaviti ravnodušnim.

Projekat “DEVET HEROJA” je Kasida koju prvenstveno potpisuje kao autor teksta Dževad Ibrahimović ali uz njega i Nijaz Nanić, inače rođeni brat rahmetli Generala Izeta Nanića koji je konkretizirao tekst i doveo ga u konačnu fazu. Tako da je tekst sada nakon Dževada i Nijaza čista preciznost u slikama onoga o čemu se govori. Samo izvođenje kaside, potpisuje jedan od najljepših glasova naše zemlje kada su u pitanju ilahije i kaside. Mustafa Isaković je izvođač koji je srcem i dušom snimio ovaj tekst i kasidu i u samoj izvedbi osjeti se njegov dah poštovanja prema herojima.  Pored njih trenutno najviše posla sada ima poznati režiser naše zemlje, mladi bužimljanin sa adresom u Tuzli, Sulejman Muratović kojeg pamtimo po odlično rangiranom dokumentarcu o KULŠLAT DŽAMIJI koji je sve one koji su gledali ostavio bez daha. Sulejman je velemajstor svog posla i provodeći danima s njim na snimanju nekih od scena, uvjerili smo se da nimalo ne pretjerujemo.

srida

NACIONALNI PROJEKAT DA SE PAMTI:

U ovaj projekat, svi su ušli srcem, dušom i sa ogromnom dozom poštovanja prema svim pripadnicima ARBiH a posebno prema ovih navedenih devet heroja o kojima će se i na ovaj način educirati i podsjećati nove generacije. Vjerujemo da će ovaj projekat biti i više nego emotivan, da će ga vrlo rado svako sebi prisvojiti i svako onaj koji osjeti ovu zemlju kao svoju i koji naše aBd šehide voli i časno i srcem poštuje, neće ostati ravnodušan na ovaj tekst i video. Izuzetno smo ponosni i sretni što smo dio ovog projekta kao pokret, što nam je iskazano povjerenje i što će napokon nakon jako dugo vremena ovakva priča postati dio svih nas i dio naših života…

Ref: Devet je šehida bosanskih heroja, od naše su krvi, od našega soja, Zapamti ih dobro, Domovino moja, od naše su krvi, od našega soja… 

„I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate“! ( Kur´an, El-Bekare 154 )

1. Mehdin Hodžić (Rođeni Tuzlak)

Mehdin Hodžić, u narodu poznat kao kapetan Senad i Crni labud, rođen je 15. oktobra 1952. u Tuzli. Do izbijanja agresije radio je kao policajac u splitskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. U agresiji na Hrvatsku stječe svoje prvo ratno iskustvo. Krajem 1991. vraća se u rodnu Tuzlu gdje se uključuje u rad Patriotske lige BiH.

Poginuo je kao vojnik 10. maja 1992. u selu Zaseok u Sapni, gdje je njegovom zaslugom izvojevana jedna od prvih pobjeda buduće Armije RBiH nad agresorskim snagama. U toj akciji kapetan Senad i njegovi saborci zarobili su prvi tenk i samohotku za Armiju BiH.

Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata i ratnim priznanjem Zlatni ljiljan.

heroji1

2. Safet Hadžić

Safet, Nezira, Hadžić rođen je 28. augusta 1952. godine u Strgačini kod Rudog. Radni vijek proveo je u Sarajevskom vodovodu. Bio je među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine. Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije “Pretis” u Vogošći. U to vrijeme obavljao je dužnosti predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo.

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala i odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan 1992, a Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

heroji-2

3. Hajrudin Mešić

Hajrudin Mešić, u ratnim danima poznat kao kapetan Hajro, rođen je 1. 1. 1959. godine u selu Srednja Trnova u općini Ugljevik. Služio je u JNA kao aktivno vojno lice sa činom kapetana. Bio je član Patriotske lige od njenog osnivanja, organizator i vođa oružanog otpora protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu na prostorima Zvorničke i Ugljevičke općine. U toku rata obavljao je niz visokih komandnih dužnosti: komandir policijske stanice u Ugljeviku, komandant Teritorijalne odbrane Ugljevik – Teočak i komandant 1. teočanske brigade.

Poginuo je 30. oktobra 1992. godine u selu Nezuk u akciji uspostavljanja koridora prema Srebrenici. Poslije toga Prva teočanska brigada dobija naziv Brigada “Hajrudin Mešić”. “Zmaj od Majevice”, kako su ga još zvali u narodu, dobitnik je ratnog priznanja Zlatni ljiljan i policijskog odlikovanja Medalja za hrabrost.

Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine na Dan Armije 1994. posthumno ga je odlikovalo Ordenom heroja oslobodilačkog rata, a 1996. godine unaprijeđen je i u čin brigadnog generala.

heroj3-3

4. Adil Bešić

Adil Bešić, sin Adema i Adile, rođen je 5. aprila 1964. godine u Banjoj Luci. Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske nakon čega je kao poručnik, a kasnije kapetan JNA službovao u Tolminu do povlačenja JNA iz Slovenije. Kada je Slovenija proglasila nezavisnost 25. juna 1991, s jedinicama JNA prelazi u Hrvatsku. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu priključuje se Teritorijalnoj odbrani RBiH u Bihaću gdje ga raspoređuju na mjesto komandanta Odreda TO “Vrsta”. Poginuo je pri izvođenju borbenog zadatka 28. novembra 1992, kao komandant bataljona 2. bihaćke / 502. slavne bbr. u rejonu Grabeža.

Za hrabrost i izuzetne zasluge u organizaciji otpora posthumno je odlikovan ratnim priznanjem Zlatni ljiljan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata u činu majora ARBiH.

heroj4

5. Safet Zajko

Safet Zajko rođen je 1. marta 1959. godine u selu Gaočić kod Rudog. Po zanimanju je bio metalac. Poginuo na dužnosti komandanta 2. Viteške motorizovane brigade, 17.juna 1993. godine, prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na Mijatovića kosi, u jednom od najisturenijih rovova na brdu Žuč.

Ratno priznanje Zlatni ljiljan dobio je 1992. godine, a posthumno je odlikovan i ‘Ordenom heroja oslobodilačkog rata’ 1994. godine.

heroji3

6. Midhat Hujdur

Midhat Hujdur Hujka ili Mito kako su ga zvali njegovi najbliži saborci i prijatelji rođen je 28. decembra 1953. godine u Mostaru. Od 1986. radio je u zemlji i inostranstvu za bosanskohercegovačku kompaniju “Hidrogradnja”.

19. decembra 1991. kao rezervni policajac prijavio se u Stanicu policije Luka u Mostaru, a samo nekoliko mjeseci kasnije, aprila 1992. postaje simbolom otpora i snage Mostaraca. Formiranjem Armije Republike Bosne i Hercegovine postaje komandant bataljona Prve mostarske brigade kojom je komandovao Arif Pašalić. Prelaskom Pašalića na mjesto komandanta IV korpusa, Hujka preuzima komandu nad Prvom mostarskom brigadom, koja će nakon njegove pogibije postati 41. slavna brigada Armije RBiH.

Poginuo je 30. juna 1993. godine u borbama za deblokadu Mostara. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata Armije RBiH.

heroji6

7. Enver Šehović

Enver Šehović, sin Zahida i majke Iše, rođen je 15. januara 1967. godine u selu Bujakovina, u općini Foča. Imao je brata Edhema i sestru Zehru. Nakon osnovne škole upisuje Srednju vojnu školu u Sarajevu, a potom završava i Vojnu akademiju u Beogradu. Sa suprugom Zinetom imao je kćerku Dalilu. Bio je prepoznatljiva nit nastanka i razvoja 13. novosarajevske brigade od koje je poslije nastala Prva slavna i viteška motorizovana brigada. Poginuo je u odbrani brda Žuč, 27. jula 1993. godine.

Odlikovan je najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a posthumno i Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

heroji7

8. Nesib Malkić

Nesib Malkić rođen je u Gornjim Dubravama (Živinice) 05. jula 1961. godine. Bio je aktivno vojno lice. Poginuo je na dužnosti komandanta 210. brdske brigade prilikom izviđanja u rejonu Crne Rijeke kod Olova 25. oktobra 1993. godine. Brigada kojom je komandovao, nakon njegove pogibije dobila je naziv “210. viteška brigada Nesib Malkić”.

Bio je nosilac ratnog priznanja Zlatni ljiljan od 1993. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

heroji8

9. Izet Nanić

Izet Nanić, sin Rasime i Ibrahima, rođen je 4. oktobra 1965. godine u Bužimu. Bio je drugi od njihovih sedam sinova. Do 1992. godine radio je kao aktivno vojno lice u JNA. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu postaje komandant jedne od najuspješnijih brigada Armije BiH – bužimske 505. viteške brigade.

Za svoje ratne zasluge brigadni general Izet Nanić odlikovan je Zlatnim ljiljanom 1994. godine, a posthumno i Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Krajišnici su njemu i njegovom poginulom bratu Nevzetu podigli spomenik u njihovoj rodnoj Nanića Dolini pokraj Bužima.

heroji9

http://heroji.ba/

Ne propustite