‘Nakon što sam ga razotkrila užasno se naljutio i rekao mi da se ne igram, jer ću inače izgubiti sina’

Kiosk
‘Nakon što sam ga razotkrila užasno se naljutio i rekao mi da se ne igram, jer ću inače izgubiti sina’
.

“Napokon sam shvatila da Danny nije samo neiskren prema meni, već da bi potencijalno mogao biti i opasan. Optužila sam ga za internetsku prevaru, a on se nakon toga užasno naljutio te mi je čak zaprijetio da će me prijaviti kanadskom Ministarstvu za djecu i mladež te im pokazati provokativne fotografije koje sam mu slala”

Kad se u svibnju 2016. godine po prvi put pridružila Twitteru i napravila vlastiti profil, Lynn MacLeod vjerovatno nije ni slutila da će se baš ondje zaljubiti. 52-godišnjakinja i majka iz Vancouvera htjela je samo isprobati nešto drugačije i pronaći distrakciju, kako bi misli malo maknula s činjenice da se upravo raspao njen brak koji je trajao punih 18 godina.

No, osim što vjerojatno nije očekivala da će se zaljubiti, isto tako joj nije bilo ni na kraj pameti da će postati žrtvom internetske prevare, koja je u zadnje vrijeme poznata i pod nazivom ‘sextortion’. Sextortion se, najjednostavnije rečeno, odnosi na oblik seksualne eksploatacije bez korištenja fizičkog kontakta, kako bi se od žrtve iznudio bilo kakav seksualan oblik sadržaja, primjerice fotografije.

Jednom kad dobiju potreban inkriminirajući materijal, njime dalje mogu ucjenjivati svoje žrtve te im prijetiti da će njihovi privatni podaci biti izloženi javnosti ukoliko im ne nastave slati materijal koji oni zatraže.

Mjesec dana nakon što se Lynn pridružila Twitteru, upoznala je Dannyja (ime je promijenjeno), koji joj je prvo napisao kako mu se njeni šaljivi tweetovi jako sviđaju i kako ga neopisivo nasmijavaju. U početku su Lynn i Danny razgovarali javno, u komentarima na platformi, ali vrlo brzo počeli su s dopisivanjem privatnim porukama, na Dannyjevu inicijativu, piše Country Living.

‘S Dannyjem je jednostavno bilo toliko lako razgovarati, bio je suosjećajan i velika podrška’

“Naše je prvo dopisivanje privatnim porukama trajalo čak tri sata. Tada sam baš prolazila razvod od svog bivšeg supruga, morala sam brinuti o svom sinu s posebnim potrebama, a s Dannyjem je jednostavno bilo toliko lako razgovarati. Bio je iznimno suosjećajan i bio mi je velika podrška”, priča Lynn.

Danny joj se u početku predstavio kao 50-godišnji vlasnik biznisa za kompjutorsku sigurnost iz Las Vegasa, a bio je izrazito duhovit, šarmantan i, što je možda najvažnije od svega, govorio joj je ono što je u tom trenutku toliko trebala i htjela čuti.
“U njegovim sam očima ja bila prekrasna i duhovita. Pažljivo me slušao i pamtio one najsitnije detalje naših razgovora, poput, primjerice, činjenice da ja zaista ne podnosim i ne volim feta sir. Moj bivši suprug nikada nije pamtio takve specifične detalje. Nikad.”

Naravno, vrlo je brzo njihov razgovor postao mnogo intimniji, pa je Danny od Lynn zatražio njene privatne fotografije. Iako je u početku bila nepovjerljiva i nije baš odmah pristala na njegov zahtjev, Danny joj je obećao kako će joj zauzvrat poslati jednu svoju jednako toliko ‘privatnu’ fotografiju. Dopisivali su se svaki dan, a često su znali razgovarati satima i satima bez prestanka. Čak su počeli razgovarati i o zajedničkoj budućnosti.
Predatori koriste lijepe riječi, komplimente i odavanje tajni kako bi pridobili povjerenje žrtve
“Rekao mi je da sam iznimno lijepa i da sam baš njegov tip žene. Ja sam tada mislila kako bih trebala izgubiti koji kilogram, ali Danny mi je rekao da on obožava žene s oblinama.”

I dok je Lynn čitavo vrijeme mislila kako je pronašla srodnu dušu i kako joj Danny laska zato što mu se sviđa i što ima ozbiljne namjere s njom, Terry Evans, predsjednik Cybersleuth Investigationsa iz Buffala u New Yorku tvrdi kako je ustvari bila ‘prevarena’ od strane internetskog predatora koji je od samog početka imao vlastite, skrivene motive.

On to naziva ‘groomingom’, a taj proces opisuje kao proces tijekom kojeg online predatori koriste privlačenje pažnje, lijepe riječi, komplimente i odavanje osobnih i najdubljih tajni, kako bi time pridobili pažnju i povjerenje žrtve koju pokušavaju zavarati. Obično takvi online predatori koriste fake fotografije, a najčešće ih kradu s nekih drugih, atraktivnih profila koje pronalaze na društvenim mrežama.

“Nema neke razlike, žrtve su podjednako i žene i muškarci, a predatori obično operiraju na svim društvenim mrežama, uključujući Twitter, Facebook, Instagram… Sve se češće radi o predatorima koji pokušavaju uspostaviti dominantan odnos sa svojim žrtvama te ih u isto vrijeme poniziti. Većina njih motivirana je seksom, novcem ili jednostavno iskorištavanjem žrtava, kako bi na taj način zadovoljili vlastite narcisoidne potrebe”, objašnjava Evans.

FBI je pojam ‘sextortion’ opisao kao ozbiljan oblik zločina koji se događa kad netko prijeti drugoj osobi kako će javno objaviti njene privatne i osjetljive materijale, ako mu ne nastavi slati fotografije seksualne prirode, pružati seksualne usluge ili davati novac. Ova se kriminalna radnja može obaviti hakiranjem nečijeg privatnog mobitela ili računala, ili pak u obliku internetske prevare, gdje se predator koristi lažnim imenom, fotografijama i ostalim podacima kako bi nekoga namamio u vezu na društvenim mrežama, takozvanog ‘catfishinga’, upravo s kojim se susrela i sama Lynn.
Nakon što ga je optužila za internetsku prevaru, postao je iznimno agresivan i počeo joj prijetiti da će izgubiti sina

Nekoliko mjeseci nakon što su započeli svoju internetsku vezu, Lynn je počela sumnjati u Dannyjevu priču nakon što je neprestano pronalazio isprike za to zašto joj ne može poslati vlastitu fotografiju. S njom je razgovarao čak i o zajedničkoj budućnosti i o tome kako je uskoro planira posjetiti, ali bi onda svaki puta u zadnji čas otkazao, obično se izvlačeći na poslovne obveze ili smrtni slučaj u obitelji.

“Napokon sam shvatila da Danny nije samo neiskren prema meni, već da bi potencijalno mogao biti i opasan. Optužila sam ga za internetsku prevaru, a on se nakon toga užasno naljutio te mi je čak zaprijetio da će me prijaviti kanadskom Ministarstvu za djecu i mladež te im pokazati provokativne fotografije koje sam mu slala. Rekao mi je da bih mogla izgubiti skrbništvo nad mojim sinom”, prisjeća se Lynn.

Samo nekoliko mjeseci nakon što joj je prvi puta zaprijetio, Danny je deaktivirao svoj račun na Twitteru, a ubrzo je Lynn saznala kako ona nije jedina žena koju je taj muškarac prevario na toj društvenoj mreži. U isto vrijeme dok je varao nju, na isti je način varao je još najmanje jednu ženu. Nakon što je jedan njen prijatelj istražio sve podatke koje joj je Danny dao o sebi, saznala je kako u Las Vegasu ne postoji osoba koja odgovara tom opisu. I Danny nije bio nikakav ‘savršen muškarac’ u što je Lynn na početku i zapravo toliko dugo vremena vjerovala, već je bio vrlo vješt i profesionalan manipulator.

Naravno, nakon svega što joj se dogodilo Lynn je okrivila sebe i vlastitu naivnost, iako Evans tvrdi kako žrtve nisu te koje su krive u ovakvim situacijama.
Žene moraju shvatiti da u ovakvim situacijama nisu one te koje su krive, već su krivci isključivo vrsni manipulatori koji su ih odlučili prevariti

“Žene moraju shvatiti da su ‘catfishing’ i ‘sextortion’ krivnja onoga tko ih čini, a ne njihova krivnja, čak i ako se dogodi situacija u kojoj ih netko, s kime su se upetljale u online odnos, uspije nagovoriti da mu (ili joj) pošalju svoje intimne fotografije. Osobe koje padnu na ovakve prevare nisu nipošto glupe ili iracionalne, jer se obično s druge strane radi o vrlo mudrim, profesionalnim i vještim manipulatorima koji vrebaju žene koje prolaze neko ranjivo razdoblje u životu i kojima je u takvim trenucima više nego ikad potrebna ljubav”, objašnjava Evans.

Iako je ovakav oblik seksualne eksploatacije i prevare sve više prisutan i među odraslima, Evans tvrdi kako su žene i dalje vrlo uplašene i posramljene te često ne žele sa svojim pričama izlaziti u javnost. Ipak, on smatra kako bi se svi ovakvi slučajevi što više i što češće trebali prijavljivati, kako bi se protiv predatora mogle poduzimati sve potrebne mjere te kako oni više ne bi bili u mogućnosti provoditi ovakva i slična kaznena dijela te varati još više ljudi.

Primjerice, u slučaju da je Danny zaista odlučio javno objaviti fotografije koje mu je Lynn poslala, ili je na bilo koji način iskoristiti u seksualnom ili financijskom smislu, bio bi optužen za uznemiravanje i ucjenu.

I unatoč tome što je zaista vrlo teško priznati da ti se dogodilo nešto toliko grozno i da si upala u ralje profesionalnog predatora online, uvijek postoji rješenje i ljudi koji ti mogu pomoći, a takvim opasnim manipulatorima valja što prije stati na kraj, kako svojim prevarama ne bi mogli nastaviti mamiti i varati ostale nevine žrtve.
Izvor: Country Living

Ne propustite