NOVI HIT U SVIJETU: Pogledajte kako izgleda "nebeski voz" (VIDEO)

Zanimljivosti
NOVI HIT U SVIJETU: Pogledajte kako izgleda "nebeski voz" (VIDEO)
.

Novi gotovo futuristički vid transporta kineskih građana, je "Skytrain" ili u prevodu "nebeski voz". Ovaj voz je pušten u probni rad, u gradu Qingdao, istočnoj kineskoj provinciji Šandong.  Kineski inženjeri kažu da je njegova mogućnost transporta putnika skoro tri puta bolja od regularnih vozova i metroa.

Voz je dizajniran da bude lagan, sa srednjom brzinom kretanja. Kao jedan jeftin prevoz očekuje se da ima ogroman tržišni potencijal, naročito u planinskim područjima i većim gradovima. Ovi vozovi, koji su napravljeni od strane CRRC Kingdao Sifang, moći će da prevoze do 510 putnika u tri do pet vagona sa maksimalnom brzinom vožnje od 70 kilometara na sat.

"Ovaj voz koristi najnoviju tehnologiju permanentnog magneta, koja mu omogućava veću snagu sa malom fizičkom zapreminom, manje buke i manje težine, čime se ostvaruje bolja operativna efikasnost,", kaže Liu Iuven, tehnički direktor projekta, dodajući da ovo i jesu njegove prednosti u odnosu na druge vidove transporta.

On je još objasnio i da će ovaj voz obezbjediti udobno i bezbjedno putovanje putnika kroz brdovite, strme i nepristupačne regije. Još jedna od prednosti je i ta što je postavljanje i održavanje ovakve željezničke mreže jeftinije, a također se mogu brzo i napraviti.

Kina je sada treća zemlja u svetu koja je razvila ovu vrstu tehnologije, nakon Njemačke i Japana. Jedan od najranijih električnih željezničkih sistema, izgrađen u Njemačkoj 1901. u gradu Vuppertaluu i dan danas je u funkciji.

Ne propustite