DA TI SRCE PUKNE: Ono što se dogodilo ovoj djevojčici toliko je strašno da vam POSLIJE ČITANJA NEĆE BITI DOBRO!

Čudne priče
DA TI SRCE PUKNE:  Ono što se dogodilo ovoj djevojčici toliko je strašno da vam POSLIJE ČITANJA NEĆE BITI DOBRO!
-

Iako zvuči kao popularni mit, primjera djece koju su odgojile životinje ili su ipak odrasle u izolaciji gdje su im njihovi staratelji-mučitelji uskratili nužno potreban ljudski kontakt ima!

Od Viktora, dječaka koji je pronađen go i prljav u francuskoj divljini u 19. vijeku, do Ukrajinke Oksane Malaje koju su odgajali divlji psi pa se kretala na sve četiri i jela sirovo meso. Ipak, jedan od najtužnijih i najslavnijih slučajeva dogodio se u američkoj Kaliforniji i naučnicima je poslužio kao izuzetno važan dokaz za to koliko nam je potrebna ljudska riječ, zagrljaj, ljubav, briga…


Djevojčica koja je dobila nadimak Dženi rođena je 18. aprila 1957. godine i odmah nakon dolaska na svijet postala je žrtva ozbiljnog zanemarivanja, zlostavljanja i društvene izolacije.

 

Okolnosti u kojima je odrasla toliko su zastrašujuće da su zabilježene u analima psihijatrije i dječije psihologije!

 

Kad je napunila 20 mjeseci, Dženi je njen otac odlučio izolovati od društva što je više moguće iz straha da bi mogla da nastrada u saobraćajnoj nesreći kao njegova majka nekoliko sedmica ranije.

 

Do 13. godine ju se držao samu i zaključanu u sobi! Preko 95 posto svog budnog vremena provela je vezana za dječiji ograđeni krevetić tako da su joj i ruke i noge bile potpuno imobilisane. Interakcija joj je dakle bila i fizički nemoguća pa nije imala gotovo nikakve razvojne stimulacije, a bila je i veoma neuhranjena. Majci i bratu bilo je zabranjeno da komuniciraju sa njom, a prozori kroz koje je dopirala jedina svijetlost u sobi bili su zamračeni.

Nesretna djevojčica gotovo uopšte nije bila izložena ljudskom govoru i sama nije stekla jezičke vještine tokom djetinjstva.

Zlostavljanje kojem je bila izložena postalo je očigledno socijalnoj službi Los Anđelesa u decembru 1970. Mjesec dana prije toga njeni su roditelji imali glasnu svađu u kojoj je Dženina majka zapretila mužu da će ga napustiti ako joj ne dozvoli da pozove svoje roditelje (očigledno da je muž i nju izolovao, ali u mnogo manjoj mjeri).

 

On je naposljetku popustio, ali Dženi i majka su ipak napustile kuću i otišle do majčinih roditelja u Monterej park. Tri sedmice nakon života s njima, Dženina majka je odlučila da podnese zahtijev za dobijanje statusa invalida zbog svoje slabovidosti, ali slučajno je ušla u pogrešnu kancelariju – socijalnu službu.

 

Spasila ju je samo sreća
 

Socijalni radnici su zgroženo reagovali videvši u kojem je stanju dijete pa su pozvali hitnu pomoć. Odvedena je u dječiju bolnicu gdje je brzo utvrđeno da je djevojčica teško zanemarena i zlostavljana, a njen je slučaj preuzeo ljekar i psiholog David Rigler.

 

Većinu informacija o Dženi ljekari su dobili zahvaljujući policijskoj istrazi jer je njena majka odbijala da govori o svojoj porodici, a ponajviše o djeci. Otac djevojčice naprosto je odbijao sve što su mu govorili, odnosno za što su ga optuživali. Dženin brat, koji je pobjegao iz kuće kada mu je bilo 17 godina, jedini je učestvovao u policijskoj istrazi i razjasnio im neke grozomorne detalje.


 

Dženi je napokon napustila bolnicu u junu 1971. a puštena je kako bi živjela sa svojom učiteljicom “govora i razvoja”. Mjesec dana nakon toga udomljena je kod porodice naučnika koji su svakodnevno proučavali nju i njeno ponašanje.

 

Život u institucijama
 

Nedugo nakon što je navršila 18 godina Dženi se vratila da živi s majkom, ali ona je nakon dva mjeseca zaključila kako ne može adekvatno da brine o svojoj kćerki.

 

Vlasti su je potom smjestile u prvu od onog što će se kasnije pokazati nizom institucija za odrasle ljude s invaliditetom, a u takvim su je ustanovama ponovno izolovali od svih koje je poznavala te je ponovno izvrgnuta hororu samoće.

 

Kao rezultat toga, njeno je fizičko i psihičko zdravlje je nazadovalo, jednako kao i novostečeno znanje govora i ponašanja.

 

Nije joj smetala ledena kupka
 

Kao i druga djeca koja su prošla kroz pakao ekstremne izolacije, činilo se kako Dženi uopšte nema razvijen sistem čula.

 

Njeni privremeni hranitelji su to primijetili kad su joj dopustili da se sama okupa – voda je bila potpuno ledena, ali njoj to nije smetalo. Naučnike je to navelo na ideju da naša ljubav prema fizičkoj toplini proizlazi iz pažnje i negovanja, umjesto da je urođena.

 

Početkom septembra 1978. Dženina majka je odjednom i bez objašnjenja zabranila sva naučna istraživanja, posmatranja i testiranja na Dženi, a od tada je o njoj vrlo malo toga poznato.


 

ABC News je izvestio kako od 2008. živi u Kaliforniji – u psihološkoj ustanovi. I ponovno, ne govori.

 

Ne propustite