Ove se izjave obilježile Hladni rat

Čudne priče
Ove se izjave obilježile Hladni rat
Ovo su neke od najvažnijih izjava koje su obilježile doba Hladnog rata, iz perspektive W.Churchilla, Harryja Trumana, Margaret Thatcher, John F. Kennedyja i drugih

Ovo su neke od najvažnijih izjava koje su obilježile doba Hladnog rata, iz perspektive W.Churchilla, Harryja Trumana, Margaret Thatcher, John F. Kennedyja i drugih

"Mogu se nositi sa Staljinom. On je iskren, ali vraški pametan."- predsjednik SAD-a Harry Truman, zapisi u dnevniku, 17. jula 1945.

"Od Štetina u Baltiku do Trsta na Jadranu, željezna zavjesa je pala širom kontinenta." - Winston Churchill, obraćanje na Westminster koledžu, Fulton, Missouri, 5. marta 1946.

"Konačno, imate drugu situaciju koja bi mogla rezultirati onim što bih nazvao "domino efektom". Imate domine postavljene u nizu, oborite prvu i ono što će se desiti sve do posljednje je da će sigurno padati vrlo brzo"- predsjednik SAD-a Dwight D. Eisenhower, konferencija za novinare, 7. april 1954.

"Ako nas ne volite, ne prihvaćajte naše pozive i nemojte nas pozivati k vama. Sviđalo vam se to ili ne, istorija je na našoj strani. Mi ćemo vas pokopati."- sovjetski premijer Nikita Hruščov, 18. novembar 1956.

"Niko ne namjerava sagraditi zid!" - istočnonjemački premijer Walter Ubricht, 15. juna, 1961, manje od dva mjeseca prije početka izgradnje Berlinskog zida.

"Svi slobodni ljudi, ma gdje živjeli, građani su Berlina, i stoga, kao slobodan čovjek, ponosno izjavljujem, Ich bin ein Berliner". - predsjednik SAD-a John F. Kennedy, govor narodu zapadnog Berlina, 26. juna 1963.

"Večeras ja od svih vas, od tihe većine mojih Amerikanaca, tražim podršku." - predsjednik SAD-a Richard Nixon, u obraćanju naciji gdje je tražio podršku za intervenciju u Vijetnamu, 3. novembar 1969.

"Pod Lenjinom, Sovjetski Savez je bio poput vjerske obnove, pod Staljinom poput zatvora, pod Hruščovim je bio kao cirkus a pod Brežnjevim kao pošta u Americi." - savjetnik za državnu sigurnost Zbigniew Brzezinski na sastanku kabineta, kako je to zabilježio predsjednik Jimmy Carter u svom dnevniku, 7. novembar, 1977.

Moji sunarodnjaci Amerikanci, zadovoljstvo mi je da vam kažem da sam potpisao legislativu koja će zauvijek ustrojiti Rusiju. Počinjemo sa bombardovanjem za pet minuta." - predsjednik SAD-a Ronald Reagan tokom tonske probe prije obraćanja na radiju, 11. avgust, 1984.

  "Dopada mi se gospodin Gorbačov. Nas dvoje bi mogli i da sarađujemo." - britanska premijerka Margaret Thatcher u intervjuu za BBC, 17. decembar, 1984.

"Gospodine Gorbačov, rušite ovaj zid!" - predsjednik SAD-a Ronald Reagan u svom govoru na Brandenburškoj kapiji u zapadnom Berlinu, 12. juni 1987.

Ne propustite