VJEROVALI ILI NE: Ovaj čovjek je ODBIO MILION DOLARA! Evo zbog čega (VIDEO)

Čudne priče
VJEROVALI ILI NE: Ovaj čovjek je ODBIO MILION DOLARA! Evo zbog čega (VIDEO)
.

Ruski matematičar Grigori Parelman je šokirao svijet kad je 2010. odbio primiti nagradu od milion dolara nakon što je riješio jedan od sedam takozvanih milenijskih problema.

Radi se o najzahtjevnijim suvremenim matematičkim problemima, a rješenje bilo kojeg od njih ostavilo bi traga na mnogim granama znanosti.

Palerman je otkrio rješenje Poincareove pretpostavke, teorije koja se bavi problemima na više dimenzija, a za to mu je Matematički institut Clay iz Massachusettsa ponudio milijun dolara nagrade koje ovaj matematički genije nije želio prihvatiti.

Također je odbio i prestižnu Fieldsovu medalju koja je u matematičkom svijetu ravna Oscaru, piše Guardian.

Da bi stvar bila čudnija, on je u to vrijeme bio nezaposlen, a susjedi su ga opisali kao neuredno odjevenog i ekscentričnog.

"Uvijek je u istom pohabanom kaputu i hlačama. Nikad ne skraćuje nokte niti bradu. Dok hoda, stalno je zagledan u tlo", ispričao je jedan od susjeda za ruske medije.


Time su se morali zadovoljiti jer je sam Perelman odbijao komunicirati s novinarima, čak i kad su kampirali ispred njegove kuće gdje je živio s majkom i sestrom.

"Ometate me, berem gljive", rekao je kratko novinaru koji ga je ipak uspio dobiti na mobitel.

Odbijanje nagrade u jednoj od rijetkih prilika kad bi uopće progovorio s novinarima objasnio je time da ga "novac i slava ne zanimaju i da ne želi da ga se gleda kao životinju u zoološkom vrtu".

Nakon ovakvog odgovora mnogi su ga smatrali čudakom dok gotovo godinu dana kasnije nije napokon izjavio:

"Ja znam kako upravljati svemirom. Za što bih trčao za milionom dolara?" 

Ne propustite