NAPREDNA TEHNOLOGIJA

AUTOMOBILI BEZ VOZAČA: Jesu li naša bliža budućnost? (VIDEO)

Objavljeno:06.09.2017 - 11:02
A A A Times Arial

Tehnologija "automobila bez vozača" koji će biti međusobno umreženi i koji će moći da se kreću bez pomoći čovjeka izvjesna je budućnost koja se strastvenim vozačima sigurno neće svidjeti. 
 
Smart je predstavio električni koncept Vision EQ Fortwo koji u sebi objedinjuje sve karakteristike malog urbanog automobila budućnosti.
 
Strategija budućnosti individualnog prevoza u velikim svjetskim gradovima podrazumijeva sve veću upotrebu automobila koje pokreću alternativni pogonski sistemi, prije svega elektromotori, kako bi se smanjilo lokalno zagađenje životne sredine. 

Paralelno sa tim, radi se na tehnologiji “automobila bez vozača” koji će biti međusobno umreženi i koji će moći da se kreću bez pomoći čovjeka. Ovakva vozila treba dodatno da unaprijede vožnju po gradu, da smanje saobraćajne guževe i opasnost od sudara.
Predviđa se i ekspanzija takozvanih “car sharing” kompanija koje kratkoročno iznajmljuju vozila korisnicima i naplaćuju uslugu po satu. 

Koncept Smart Vision EQ Fortwo objedinjuje sve ove savremene tendencije u jednom automobilu – to je potpuno autonomno vozilo na električni pogon, za prevoz do 2 osobe, koje naizmjenično može koristiti veći broj ljudi.
 
Automobil je takođe uvijek povezan na Internet, pa su putnicima na raspolaganju sve neophodne informacije i usluge, dok udobno zavaljeni u svojim sjedištima, upravljanje vozilom prepuštaju kompjuteru. 
Iako je za sada riječ samo o konceptu, ovaj Smart nosi EQ oznaku budućeg Daimlerovog brenda pod kojim će se proizvoditi Mercedes i Smart automobili na struju. Naime, Daimler planira da do 2022. godine lansira 10-ak modela sa električnim pogonom, od vozila veličine Smarta, pa do velikih SUV-ova.
 
Smart Vision EQ Fortwo zamišljen je prije svega kao “car sharing” automobil, bez fizičkih upravljačkih komandi u kabini. 

Funkcijama i sadržajima u automobilu upravlja se putem elektronskog uređaja nalik smartfonu ili pomoću glasovnih komandi. Umjesto klasične komandne table tu su centralni, široki 24 inčni ekran, i dva manja 4 inčna displeja sa strane. 
Smart Vision EQ Fortwo imaće svjetsku premijeru na predstojećem auto-salonu u Frankfurtu, a kada ćemo ga vidjeti na ulicama velikih evropskih gradova još nije poznato.

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!