Osuđuju vas što ste ljuti kad ste GLADNI, evo ko je glavni krivac takvog stanja
Ugljikohidrati, proteini i masti se nalaze u svemu što ljudi jedu, a probavom se pretvaraju u jednostavne šećere (glukozu), amino kiseline i masnoće. Ove hranjive tvari putuju krvotokom te se distribuiraju među organima i tkivom koje ih koriste za energiju.
Budući da većina ljudi ne jede sedam malih obroka na dan kako bi održali optimalan nivo hranjivih tvari u tijelu, njihova količina neminovno će opasti u nekom periodu dana.
Glad može probuditi najgore u vama, ali vi doista niste krivi već šećer u krvi. On je odgovoran za ljute, nervozne i bijesne reakcije, koje nam inače nisu svojstvene - kad smo siti.
Kako bi normalno funkcionirao, ljudski mozak ovisi o jednostavnim šećerima, odnosno glukozi. Ako nivo glukoze naglo opadne, čovjek ne može obavljati ni najjednostavnije zadatke, a u ekstremnim situacijama može se pojaviti vrtoglavica i anksioznost.
No kada se to dogodi i kada tijelu nedostaje glukoze, mozak tu situaciju registrira kao opasnu po život. Za razliku od drugih organa koji za nastavak rada mogu koristiti razne hranjive tvari, mozak ovisi prvenstveno o glukozi, piše The Conversation. Veza između niskog nivoa šećera u krvi i ljutnje je toliko jaka da su naučnici u studiji iz 1984. godine predvidjeli nasilje kod ljudi koji su imali problema s regulacijom nivoa glukoze u krvi. Kada smo gladni, tijelo pokušava riješiti taj problem i mozak šalje poruke organima da ubrzaju svoj rad. To izaziva adrenalin, koji dodatno utječe na raspoloženje.
U takvim situacijama, najbolje što ljudi mogu napraviti za svoj mozak, i organizam u cijelosti, jeste da napune tanjir hranom bogatom hranjivim tvarima, kao što su: jogurt, špinat, karfiol, batat, grahorice, gljive, orasi, jaja ili humus, savjetuje Mirror.