AMNEZIJA: "Ako me neko prepoznaje i zna ko sam, molim ga da nekoga o tome obavijesti."

Čudne priče
AMNEZIJA:  "Ako me neko prepoznaje i zna ko sam, molim ga da nekoga o tome obavijesti."
.

O ovim slučajevima pisali su mnogi mediji, snimljen je i dokumentarac.

 

Jeffrey Alan Ingram

Amerikanac Jeffrey Alan Ingram krenuo je 6. septembra 2006. godine u Kanadu, posjetiti prijatelja koji je umirao od raka., a već četiri dana kasnije našao se u Denveru i nije znao ko je niti kuda je došao. Hodao je ulicama i molio polaznike za pomoć. "Ako me neko prepoznaje i zna ko sam, molim ga da nekoga o tome obavjesti".  Na kraju je završio u bolnici gdje su mu dijagnosticirali oblik amnezije čiji je uzrok stres, a prepoznao ga je brat njegove zaručnice.

Nakon povratka u Seattle, zaprosio je zaručnicu ponovo kako bi izgradio novo sjećanje, gdje su se kasnije i vjenčali. u novogodišnjoj noći 2006. godine.

Gubitak pamćenja mu se dešavao i poslije pa je odlučio napraviti audio snimku gdje opisuje sve čega se sjeća, i tako saznati sve šta mu se dogodilo. Kaže da mu je najviše žao što se ne može sjetiti vjenčanja sa svojom voljenom Penny.

Pogledajte video:

 

David Fitzpatrick

David Fitzpatrick je 4. decembra 2005. godine totalno izgubio pamćenje. Snimljen je i dokumentarac pod nazivom "Čovjek bez prošlosti". 

Nakon gubitka pamćenja imao je šansu da izgradi potpuno novi život, jer kako saznaju u pošlosti bio je nezaposlen, teško se opijao, iskorištavao ljude oko sebe i imao je šestogodišnju kćer.

Njegova priča izgleda ovako:

 

"Amnezija postoji, ali totatna amnezija kakva se može vidjeti u filmovima je rijetka. Kao i sama memorija, i amnezija je često nejednaka i teška za razumjeti"- kaže David A, direktor U.C.L.A. za istraživanje moždanih ćelija.

Ne propustite