Policija u BiH pronašla krivca za ubistvo koje je misterija njemačkoj policiji skoro 30 godina

Događaji
Policija u BiH pronašla krivca za ubistvo koje je misterija njemačkoj policiji skoro 30 godina
-

Bh. policija pomogla je njemačkoj policiji razotkriti slučaj ubistva počinjenog prije 27 godina. Kao počinitelja identificiran je muškarac po imenu Benan Dorić. 


Iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u utorak medijima je dostavljeno priopćenje u kojemu navode kako su njemačkim pravosudnim tijelima ustupili podatke o identitetu osobe koja je 1990. godine u Njemačkoj počinila ubistvo.


"Potvrđen je identitet počinitelja kaznenog djela i rasvijetljeno ubistvo počinjeno prije 27 godina", stoji u priopćenju uz pojašnjenje kako je počinitelj bio obuhvaćen istragom u predmetu "Lutka".


Nakon što SIPA nije objavila identite počinitelja, lokalni mediji su proširili vijest kako je riječ o Benanu Doriću. On će ostati bez zaslužene kazne jer je počinio samoubistvo 2014. godine, nakon što je osuđen na godinu ipo zatvora jer je izazvao eksploziju u kojoj su ozlijeđene njegova majka i supruga.


Kako je on bio uhićen zbog povezanosti s organiziranim kriminalom u policijskim bazama su se našli njegovi lični podaci uključujući DNK pa se usporednim analizama pokazalo kako je baš Dorić odgovoran za ubistvo tada 48-godišnjeg trgovca Eberharda K. počinjeno u okolici Minhena koje je policija 1990. godine pronašla  mrtvoga u stanu u mjestu Unterhachingu.

 
Na tijelu su pronađeni višestruki ubodi, a muškarac je bio vezan električnim kabelom. Tijelo je već bilo u fazi raspadanja jer je pronađeno gotovo dvije sedmice nakon ovog zastrašujućeg čina. Pretpostavka je bila kako je ubistvo povezano s organiziranom prostitucijom, ali potraga za izravnim počiniteljem ostala je bez rezultata skoro trideset godina.


Slučaj je ponovo otvoren  2006. godine pri čemu je pronađen i DNK uzorak počinitelja, ali prvotna usporedba s međunarodnim bazama podataka ni tada nije dala rezultate. Novi pokušaj uslijedio je 2016. godine kada je utvrđeno kako se DNK ubice pronađen na mjestu zločina podudara s onim kojim je raspolagala policija u Bosni i Hercegovini.

Ne propustite