Kako napraviti pečeno pile sa finim umakom
Vrijeme pripremanja: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 1 sat i 30 minuta
SASTOJCI za 4—6 osoba:
očišćeno pile od oko 1.5 kg
15 g putera
1 žlica ulja
2 režnja oguljenog češnjaka
10 grančica ružmarina
10 grančica majčine dušice
1.5 dl pileće juhe ili juhe iz kocke
3 kašike slatkog vrhnja
sol i biber
1. Zagrijte rernu na 220°C. Na zagrijanom puteru i ulju popržite pile 5—10 minuta na jakoj vatri, okrećući ga sa svih strana dok ne dobije zlatnožutu boju. Položite zatim pile u ovalnu posudu srednje veličine; umak od prženja procijedite.
2. Pile posolite i dodajte biber. Ispod bataka zabodite režnjeve češnjaka i 4—5 grančica ružmarina i majčine dušice. Prelijte pile s 1/3 juhe i pecite 45 minuta u poklopljenoj posudi. Skinite poklopac i nastavite peći na jakoj vatri 15 minuta.
3. Izvadite pile iz pećnice, položite ga na zagrijan tanjir i vratite u ugašenu rernu dok pripremate bijeli umak.
4. Umak od pečenja procijedite, dolijte preostalu juhu i stavite da prokuha. Miješajući kuhajte dok se umak ne zgusne na polovicu količine, malo ga ohladite, zatim umiješajte vrhnje. Poslužite pile, ukrašeno preostalim grančicama ružmarina i majčine dušice. Zagrijani umak poslužite u posebnoj zdjelici.