ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Sve manje žena doji, a to je LOŠE!

Mame i bebe
ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Sve manje žena doji, a to je LOŠE!
.

Sve manje žena doji i to je zabrinjavajuće, upozorava se u izvještaju koje su zajedno izradile UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija i Global Breastfeeding Collective povodom Svjetskog tjedna dojenja. Ovo je prvi puta da su prikupljeni i uspoređeni podaci o dojenju na razini cijelog svijeta.

Prema podacima iz 194 zemlje, samo se 40 posto djece mlađe od šest mjeseci hrani isključivo majčinim mlijekom, a samo 23 zemlje imaju stopu hranjenja isključivo majčinim mlijekom iznad 60 posto. To su: Bolivija, Burundi, Zelenortski otoci, Kambodža, Sjeverna Koreja, Eritreja, Kenija, Kiribati, Lesoto, Malavi, Mikroneziia, Nauru, Nepal, Peru, Ruanda, Sveti Toma i Princip, Solomonski otoci, Šri Lanka, Svaz, Istočni Timor, Uganda, Vanuatu i Zambija.

UNICEF i WHO pozivaju da se majke potakne na dojenje jer ono ima višestruku korist i za bebe, ali i za mame. Sprječava dijareju i upalu pluća, dva najčešća uzroka smrti beba u prvih šest mjeseci života. Kod majki dojenje umanjuje rizik od pojave raka dojke  i jajnika. 

Ne propustite