Ovako u Sjevernoj Koreji proizvode hranu

Čudne priče
Ovako u Sjevernoj Koreji proizvode hranu
Komunistička zemlja u kojoj vlada hronični manjak hrane, pokušava proizvesti više, ali je to za nju dug put.

Komunistička zemlja u kojoj vlada hronični manjak hrane, pokušava proizvesti više, ali je to za nju dug put.

Proizvodnja hrane je kroz historiju bila veliki izazov vladi Sjeverne Koreje, a još od razarajuće gladi koja je zemlju pogodila devedesetih godina prošlog stoljeća, zemlja se fokusira na veću proizvodnju žitarica i proteina.

Al Jazeera je posjetila farmu Migok Cooperative ,koja se smatra dobrim primjerom u toj zemlji, gdje radi više od 1.700 farmera na 750 hektara zemlje.

Zvaničnici kažu da pristižu novi traktori, te da zemlja sada proizvodi vlastito gnojivo.

Međutim, iako je Sjeverna Koreja unaprijedila svoju proizvodnju, i dalje je suočena sa brojnim izazovima.

Hronična neuhranjenost

Svjetski program za hranu kaže da je 40 posto majki i djece hronično neuhranjeno, a većini djece fali vitamina C i kalcija.

Da bi potakao ljude da se bave proizvodnjom hrane, lider Sjeverne Koreje, Kim Jong-un, dozvolio je ljudima da višak proizvoda prodaju na lokalnim pijacama, što je prije bilo zabranjeno.

Kimov djed i osnivač Sjeverne Koreje – Kim Il-sung – razvio je agrikulturni sistem 1946. godine, tako što je privatne farme u posjedu Japana pretvorio u kolektivne operacije.

Dok se Vlada fokusira na unapređenje hrane, mora još mnogo raditi na intenziviranju agrikulturnih aktivnosti do nivoa koji će osloboditi zemlju međunarodne pomoći.

Ne propustite