NIJE NJEMAČKA: U ovoj evropskoj državi nema nezaposlenih, plate stalno rastu i traže radnike!

Biznis
NIJE NJEMAČKA: U ovoj evropskoj državi nema nezaposlenih, plate stalno rastu i traže radnike!
Zemlja koja bilježi rekordno nisku nezaposlenost. Treba im radne snage, a očekuje se značajan rast plata...

Češka Republika - primjer

Ukupan broj nezaposlenih u Češkoj Republici se godišnje smanjuje. Smanjuje se broj kako broj nezaposlenih žena, tako i muškaraca.

Nezaposlenost je pala bez obzira na stepen obrazovanja. Najniža je nezaposlenost kod visokoškolski obrazovanih osoba (1,8%), što praktički znači da skoro svaki visokoobrazovan čovjek radi. Nezaposlenost kod osoba sa završenom srednjom školom iznosi (2,3%). Međutim, nezaposlenost kod lica sa osnovnom školom je visoka i iznosi 18,7%. Dobra vijest je da je u odnosu na pretprošlu godinu ovaj broj manji za 4 procenta.

Ekonomista Češkoslovenske poslovne banke Petr Dufek izjavio je kako sa rastom zaposlenosti i sa kontinuiranim nedostatkom nove radne snage raste pritisak na plate.

"Kod najtraženijih profesija, kako što su pomoćni radnici, dolazi do rasta plata za više od 10 %", rekao je on.

Češki Zavod za zapošljavanje ima nešto drugačiju metodu mjerenja nezaposlenosti, pa su izračunali kako je nezaposlenost u Češkoj u decembru 2016. godine bila 5,2%, u odnosu na 4,9 % iz oktobra.

U svakom slučaju, Eurostat navodi kako je nazaposlenost najniža od svih zemalja EU upravo u Češkoj Republici.

Češki privredni bum zainteresovao je stručnjake širom Evrope, a analizom tamošnjeg uspjeha naišlo se na nekoliko poznatih činjenica, ali i na neke zanimljive stvari.

Tržište rada u Češkoj je primjer svim zemljama Evropske unije, niti jedno ne doseže takve rezultate. Austrija, na primjer, gdje je nezaposlenost veoma niska, i koja ima dugu tradiciju, u odnosu na svog prvog sjevernog komšiju zaostaje za više od 2 %.

Ne propustite