ŽELITE DA RADITE I ŽIVITE U ŠVEDSKOJ? Evo detaljan postupak

Biznis
ŽELITE DA RADITE I ŽIVITE U ŠVEDSKOJ? Evo detaljan postupak
Ovo su deficitarna zanimanja u Švedskoj: Medicinske sestre i ljekari, stomatolozi, knjigovođe, kuhari, pekari, moleri, građevinski tehničari i inženjeri, elektroinženjeri IT sektor.

Švedska je jedna od najpopularnijih destinacija kada je u pitanju traženje poslova u inostranstvu. Ova država ima jedinstven socijalni i ekonomski sistem, koji obezbjeđuje siguran i kvalitetan život svim građanima, kako onima koji tamo žive, tako i onima koji dolaze u nju. 


Uobičajeno radno vrijeme je  oko 7,5 sati dnevno, ali je uz nadoknadu moguće raditi i prekovremeno. Plata se dobija jednom mjesečno, a godišnje ima 30 dana odmora. Prosječna plata je oko 2.500 eura.

Ako želite da radite i živite u Švedskoj, prvo se morate informisati šta vam je sve potrebno od dokumentacije, i koje uslove treba da ispunite. 

Prije nego što odete u bilo koju zemlju poželjno je da znate jezik, koji se tamo govori. U Švedskoj se na poslu uglavnom koristi švedski, ali i engleski jezik, koji je dovoljan za većinu radnih mjesta. Naravno možete ići i na neki kurs švedskog jezika, kako biste olakšali život i rad u toj zemlji, i bili u prednosti u odnosu na ostale radnike.
Da biste dobili radnu dozvolu, prvo morate imati radni poziv. Najbolje bi bilo da imate nekog tamo, ko bi vam našao poslodavca i pristojnu poslovnu ponudu. Ako nemate nikog, onda redovno pratite poslovne ponude na evropskoj bazi podataka Eures database.

Građani zemalja koje nisu članice EU, gledaju samo oglase koji su stariji od deset dana. Pored evropske baze podataka, možete pregledati i Strepsone.se, Metrojobb.se i Jobbsafari.se.

Da biste dobili radnu dozvolu, morate prvo dobiti radni poziv. Radna dozvola treba da bude odobrena pre nego što otputujete u Švedsku. Ako ćete biti zaposleni kraće od tri mjeseca, možda će vam trebati i viza.

Podnošenje zahtjeva za radnu dozvolu može se obaviti preko internet stranice švedskog Zavoda za migracije OVDE. Preporučuje se da odmah podnesete zahjtev za radnu, ali i boravišnu dozvolu vaših članova porodice. Ako zahtev podnosite lično – formular za podnošenje zahteva.

Ako podnosite zahtev u ambasadi: pasoš i pismena ponuda za zaposlenje, kao i dokumenta članova vaše porodice, koji žele da idu sa vama. Taksu plaćate na licu mesta.

Zahtjev za radnu i boravišnu dozvolu se podnosi online, i u roku od 15 radnih dana saznaćete odluku, koju je donio švedski Zavod za migracije.  Ako podnosite zahtjev pismeno u papirnoj formi u ambasadi ili konzulatu, odgovor ćete dobiti za 7-10 mjeseci.

Za deficitarna zanimanja za kojima postoji velika potražnja u Švedskoj navedena su na listi koja se redovno dopunjava:

Medicinske sestre i ljekari, stomatolozi, knjigovođe, kuhari, pekari, moleri, građevinski tehničari i inženjeri, elektroinženjeri IT sektor.

Kad vam jave da je zahtjev odobren, odmah možete otputovati u Švedsku, istovremeno će vam biti odobrena i boravišna dozvola. Pri ulasku u ovu zemlju, treba odmah da odete do kancelarije Zavoda za migracije, i sebi obezbjedite boravišnu karticu.

Ne propustite