Edin Vučelj za Novi.ba: Nadam se da će mi sponzori pomoći da osvojimo vrh svijeta!

Kick boks
Edin Vučelj za Novi.ba: Nadam se da će mi sponzori pomoći da osvojimo vrh svijeta!
Edin Vučelj je nosioclac majstorskog zvanja crni pojas II dan i višestruki državni i međunarodni prvak u ITF Taekwon-dou.

Edin Vučelj je nosilac majstorskog zvanja crni pojas II dan i višestruki državni i međunarodni prvak u ITF Taekwon-dou. U kickboxingu se takmiči nešto više od godinu dana, a pored osvojenog Svjetskog kupa, ove godine je postao dvostruki državni prvak Bosne i Hercegovine, u svojoj i u težoj kategoriji, te je proglašen za najboljeg seniora državnog prvenstva u WAKO kickboxingu, što je za tako kratko vrijeme zaista zavidan rezultat.

Vučelj se rado odazvao našem pozivu, te s nama rezimirao rezultate postignute ove godine.

Edine sve čestitke. Proteklog vikenda postao si prvak BiH u ITF Taekwon-dou u disciplini borbe -85kg. Tvoje impresije?
-    Osvajanje državnog prvenstva je samo kruna na veoma uspješnu godinu koja je iza mene. Na putu do prvog mjesta nisam imao previše problema. U polufinalnoj borbi pobijedio sam prvaka RS-a Novicu Erdelića iz Šekovića rezultatom 4:0, dok mi je finale bez borbe predao Meris Bećović iz Sarajeva. Lijep je osjećaj biti prvak svoje domovine. 

Također, proglašen si od strane Kickboxing saveza BiH za najuspješnijeg seniora u našoj zemlji za 2016. godinu?
-    Nakon što sam postao dvostruki državni prvak i najbolji senior državnog prvenstva osvojio sam treće mjesto na seniorskom Evropskom prvenstvu WAKO kickboxinga u disciplini light contact i tako sam završio s kickboxing takmičenjima za ovu godinu. S obzirom da sam jedini iz reprezentacije BiH koji je ove godine osvojio medalju na ovom velikom takmičenju Kickboxing savez BiH me zbog tih rezultata proglasio za najuspješnijeg takmičara za ovu godinu. To je priznanje koje mi itekako mnogo znači, s obzirom da se u kickboxingu takmičim tek godinu dana.

Kako si zadovoljan svojim nastupom na EP-u Wako kickboxinga?
-    S obzirom da je to bio moj prvi nastup na Evropskom prvenstvu WAKO kickboxinga ja mogu biti samo više nego prezadovoljan nastupom i ostvarenim rezultatom. U kvalifikacijskim borbama sam pobijedio predstavnike Bugarske i Turske, a u polufinalu sam, nakon veoma iscrpljujuće i teške borbe izgubio od svjetskog i evropskog prvaka iz Ukrajine.

edin-vucelj

Edin na Evropskom prvenstvu WAKO kickboxinga, Maribor 2016.

Ako uzmemo u obzir da sam za tako kratko vrijeme uopšte došao do Evropskog prvenstva i da sam zbog loših finansijskih uslova jedva dobio priliku da nastupim na ovom velikom takmičenju, i ako uporedimo uslove u kojima su se kroz cijelu godinu pripremali moji protivnici sa svim onim kroz što sam ja prošao i kroz šta prolazim kroz svoju sportsku karijeru moja bronzana medalja dobija jos veću vrijednost. Bitno je naglasiti da još niko iz BiH nikada nije osvojio medalju na seniorskom Evropskom prvenstvu u ovoj disciplini.

Nastupio si, između ostalog, i na 'BESTFIGHTER' svjetskom kupu WAKO kickboxinga u Riminiju u Italiji gdje je učešće uzelo oko 2.000 takmičara iz cijelog svijeta. Osvojio si zlatnu medalju nastupajući za slovenski Fight club 'Gepard' iz Ljubljane u disciplini light contact u kategoriji seniora do 84kg. Možeš li nam reći kako je došlo do te saradnje?
-    Nakon što sam osvojio nekoliko zlatnih medalja na regionalnim takmičenjima Taekwon-doa prošle godine shvatio sam da moram da se takmičim na vrhunskim takmičenjima u Evropi i svijetu ukoliko želim da napredujem i da postižem vrhunske rezultate. Pošto u BiH nisam mogao da nadjem podršku i uslove za nastupe na takvim takmičenjima odlučio sam se na opciju "think out of the box".

Na kraju prošle godine razgovarao sam s trenerom slovenskog fight cluba "Gepard" iz Ljubljane Sanelom Ljutićem i ispričao sam mu svoju priču, nakon čega me on pozvao da se takmičim za njegov klub što sam, naravno, odmah prihvatio. Počeo sam da se takmičim u kickboxingu pored taekwn-doa, te sam tako ove godine nastupio na nekoliko evropskih i svjetskih kupova u Italiji, Austriji i Mađarskoj gdje sam zabilježio sjajne nastupe, a što je najbitinije borio sam se s najboljim borcima svijeta te sam samim time mnogo napredovao.

edin-vucelj1

Između ostalog, nastupio sam i na "BESTFIGHTER" Svjetskom kupu gdje sam osvojio prvo mjesto i pehar za najboljeg takmičara u disciplini light contact, a tim rezultatom sam pozvan da se takmičim u WAKOPRO organizaciji kao profesionalni kickboxer u light contactu što do sada niko iz Bosne i Hercegovine nije imao priliku. Fight club "Gepard" je definitivno nešto najljepše što mi se desilo u mojoj sportskoj karijeri i nadam se da ću i u narednoj godini opravdati njihovo povjerenje i ulaganje tako što ću dobrim rezultatima doprinijeti i klubskom i vlastitom napretku, te im se ovim putem zahvaljujem na svemu.

Prošli put kada smo razgovarali rekao si nam da je veliki problem pronalazak sponzora. Kakva je sada situacija i koliko ti je BiH kao država uopšte pomogla?

-    Još uvijek se nije ništa puno promijenilo. Još uvijek sam u potrazi za ozbiljnim sponzorima koji će me podržavati kroz cijelu godinu. Mnogi ne razumiju da su same pripreme, uključujući opremu, sportsku ishranu i sve ostalo mnogo skuplje nego samo takmičenje. Da bih osvojio zlatnu medalju da Svjetskom ili Evropskom prvenstvu ja moram da odem na nekoliko takmičenja s jakom konkurencijom prije toga, trebao bih imati visinske pripreme nekoliko puta godišnje što također ne mogu uraditi jer ja u BiH, gdje živim i treniram i studiram, nemam osnovnih uslova za rad.

edin-vucelj-i-treneri

S trenerima s lijeva na desno: Redžo Ljutić, Sanel Ljutić i Uroš Bernard

Takmičenja uspijem platiti prvenstveno uz pomoć porodice i dobrih ljudi koji me podržavaju kada je najteže i ovim putem im se zahvaljujem na tome. Konkretno, za Evropsko prvenstvo sam skupio pare dan prije takmičenja, a sada zamislite psihičku opterećenost na pripremama kada se spremate, a niste sigurni ni da li ćete se takmičiti. Iako sam molio državne vlasti da mi pomognu na mom putu uspio sam dobiti samo četvrtinu novca potrebnog za odlazak na Evropsko prvenstvo ove godine i to od lokalnog i kantonalnog nivoa vlasti, ali zahvalan sam i na toj skromnoj pomoći.

Ja bih i ovim putem pozvao sve odgovorne vlasti, sve naše privrednike, sve ljude dobre volje i ljubitelje sporta koji su u mogućnosti da mi pomognu da ostvarim već zacrtane ciljeve u narednom periodu, jer smo mi sportisti apsolutno najbolji ambasadori BiH u svijetu.

Upravo si ove godine defintivno potvrdio klasu. Je li ovo tvoja najbolja godina u karijeri?
-    Hvala Vam. S obzirom na postignute rezultate i iskustva ovo je definitivno najuspješnija godina u mojoj skromnoj karijeri. Nadam se da ću u narednim godinama uz Božiju pomoć, dobro zdravlje i podršku biti još bolji i uspješniji, te da ću na taj način pokazati sebe i sve koji me podržavaju u što boljem svjetlu na svjetskoj sceni borilačkih sportova.

Edin savjetuje kadetskog državnog prvaka Davuda Ćatića

edin-vucelj-savjetuje

"Nekad je veće zadovoljstvo voditi nekog do pobjede nego i sam pobjeđivati, posebno ako se radi o mlađim naraštajima" - Edin Vučelj

Šta možemo očekivati od tebe u 2017.godini?
-    Za narednu godinu imam zaista velike planove ukoliko budem u mogućnosti da ih realizujem. Između ostalog počeću se takmičiti u još jednoj disciplini na svim takmičenjima. Imam u planu da odem barem na jedan Evropski i Svjetski kup svaki mjesec kako bih se pripremio za svjetska i evropska prvenstva. Ove godine se Svjetsko prvenstvo WAKO kickboxinga održava u Brazilu, a ITF Taekwon-doa u Irskoj dok je Evropsko prvenstvo u Bugarskoj gdje bih u sva tri slučaja trebao predstavljati Bosnu i Hercegovinu, a već sam u više navrata dokazao da sam jedan od favorita za takve naslove.

Međutim, ništa od tih vrhunskih rezultata neće biti moguće ostvariti ukoliko ne budem imao vrhunske uslove, što je sasvim logično. Međutim, ja sam optimista u životu, da nisam odustao bih u samom početku kao mnogi mladi talenti u našoj državi i nadam se da ću uspjeti naći podršku i sponzore koji će mi pomoći i motivisati me da skupa osvojimo vrh svijeta.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite