Problem gubitka želje za seksom?

Ljubav
Problem gubitka želje za seksom?
Ponekad nam se u životu dogodi da izgubimo želju za seksom; da se želja koja je nekad bila intenzivna, nakon nekoliko godina veze ili braka izgubi. Dogodi se čak i to da partneri više uopće nemaju intimne odnose.

Ponekad nam se u životu dogodi da izgubimo želju za seksom; da se želja koja je nekad bila intenzivna, nakon nekoliko godina veze ili braka izgubi. Dogodi se čak i to da partneri više uopće nemaju intimne odnose. U ovom članku ćemo pokušati objasniti zbog čega se to desi, te kako ponovno možete aktivno uživati u seksualnom životu s vašim partnerom.

Seksualna aktivnost kod žene može potrajati i do 80. godine života, premda to nije kod svih žena tako.

Ova činjenica se može pojasniti razlikama u tipovima osobnosti. Žene se, među ostalom, međusobno razlikuju i po interesu koji pokazuju za seks. Postoje žene koje oduvijek imaju naglašenu želju za seksom, a postoje i one kod kojih te potrebe nisu toliko izražene.

U prvu skupinu žena spadaju one dame koje nisu u tolikoj mjeri motivirane za seks iz razloga što je njihova priroda upravo takva. Koncentracija ženskih hormona kod ovih žena je visoka, pa one znaju biti izuzetno ženstvene, vole se maziti i milovati, vole se igrati svojom ženstvenošću, ljubavlju… Ove dame svoju ženstvenost izražavaju i nastoje svoju seksualnu energiju svesti upravo na milovanja i maženja. Mnogi muškarci kažu kako su ih, u raznim trenutcima i situacijama, baš takve žene uglavnom tražile da ih nježno miluju, grle i maze, ali kako su u isto vrijeme jako malo iskazivale interes za seksom.

U drugu skupinu spadaju žene koje same stvaraju uvjete, situacije, prilike i angažiraju se kako bi što lakše ostvarile kontakte s muškarcima i iz njih, u seksualnoj igri, izvukle što snažniji seksualni doživljaj. Ova seksualno aktivna skupina žena ima izrazito naglašenu seksualnu aktivnost čak do 87. godine.

Često se zna dogoditi kako želja za seksualnim odnosima, koja je prije bila izražena, vremenom opada, pogotovo u duljim vezama ili braku, i to čak do te mjere da partneri više uopće nemaju seksualne odnose. Kako bi žena uživala u seksu ona mora osjećati unutarnju potrebu za tim, ali treba pobuditi tu istu potrebu i kod svog partnera.

Jednako je potrebno razviti i emotivnu povezanost između njih dvoje. Ono što u današnje vrijeme najčešće srećemo, kao razlog nekvalitetnog seksualnog života, je nepoznavanje seksualne tehnike. Svaka žena bi trebala poraditi na tome da se upozna s osnovnim metodama seksualne tehnike, kako bi ih mogla razviti do onog stupnja da ona i partner dožive vrhunac seksualnog užitka.

Za partnere koji su u dugim vezama jako je važno da, uz poznavanje seksualne tehnike, imaju i razvijenu metodu predigre. Ako sve to nije razvijeno kako treba, pa se osjećaju nedostaci u odnosu, potrebno je obratiti se stručnjaku - seksologu, kako bi se ispitali eventualni uzročnici koji su doveli do smanjenja seksualne želje ili sposobnosti za doživljavanjem seksualnog užitka.

Jako je bitno naglasiti i to da, ukoliko se braku ili vezi iz nekog razloga prekine sa seksualnim aktivnostima, dolazi i do smanjenja seksualne želje. Što apstinencija dulje traje, to se dulje vremena treba raditi na povratku zdrave seksualne funkcije.

Ovo se nešto slikovitije može prikazati na primjeru dojenja: kada žena često doji svoje dijete, to više mlijeka nadolazi u dojke; s druge strane kada dijete smanji dojenje, onda se postepeno smanjuje i dotok mlijeka, te u konačnici ono u potpunosti nestane.

Ne propustite