Lokice: Prokletstvo pratilo najljepše Jugoslovenke

Sjećate li se
Lokice: Prokletstvo pratilo najljepše Jugoslovenke
Kada pomislite na karijeru Zdravka Čolića tokom sedamdesetrih, neizostavan "detalj" jeste grupa plavokosih ljepotica koja je plesala iza njega na svim njegovim velikim koncertima po Jugoslaviji.

 

Kada pomislite na karijeru Zdravka Čolića tokom sedamdesetrih, neizostavan "detalj" jeste grupa plavokosih ljepotica koja je plesala iza njega na svim njegovim velikim koncertima po Jugoslaviji. Neke od njih i dan danas se pojavljuju u medijima, a ima i onih koje prate vrlo kontroverzne priče i životne drame.

Diplomirala je arhitekturu, ali je cio život posvetila plesu. Poslije usavršavanja u Njujorku, pokrenula je grupu "Lokice" sa kojima je stekla veliku popularnost. Nastupale su u televizijskom serijalu "7 plus 7", a bile su i Čolina prateća plesna grupa. Sa njim Stefanovićeva danas nije u kontaktu. Kako je rekla u jednom intervjuu, prestao je da razgovara sa njom jer je u dokumentarnom filmu "Pjevam danju, pjevam noću" reditelja Jovana Ristića Rice rekla da "Zdravko nije talentovan za igru".

"Kako je film bio o životu Zdravka Čolića, Rica mi je rekao da su svi, počev od prijatelja, preko kolega do učiteljice, toliko "ušećerili" izjave o pjevaču, te da ja kažem ono što svi vide - da Čola nije talentovan za igru. I ja u kameru kažem kako Zdravko nije talentovan, ali da se radom i trudom uklopio sa nama i da se na koncertima vidi rezultat tog rada. Međutim, ništa posle tog "ali" nije vrijedjelo. Tom izjavom sam ga, u stvari, izvadila, a on se naljutio, mada mi je bio kao mlađi brat. Žao mi je što nije malo talentovaniji za igru, ali je napravio čuda božja svojim glasom", rekla je.

Lokice su nekoliko puta igrale maršalu Titu, a on ih je zvao "Loknice".

"Znala sam da voli stare hitove poput "Džambalaje" ili "16 tona", pa sam spremila koreografiju na "Istanbul". Igrale smo u dugim haljinama koje smo šile od postave, što je poslije drpio Versaće. Nas pet ulazimo jedna za drugom, postrance, ja krećem ka Titu, a njegova pudlica se diže, reži i kreće prema meni da me ujede. Ukočila sam se, promijenila koreografiju i krenula u rikverc. Poslije smo jeli krvavice koje je on lično spremio. Kada su ga šest mjeseci kasnije zabavljale za njegov rođendan u Dobanovcima, na kraju programa voditelj Ljubivoje Ršumović pitao je da li bi predsjednik želio da mu izvedu još nešto. "Da li mogu ponovo Loknice, odgovorio je Tito", rekla je Lokica.

 

Lokica je prošla i lične drame. Prvo joj je umro muž, iznenada, u snu. Imao je samo 48 godina. Bila je u šoku, stisla zube, skupila snagu i trudila se da bude normalna za svoje dijete. Poslije dvije godine umrla joj je majka, potom i otac. Nedugo zatim, izgubila je i prijatelje. Lijepa plavuša se međutim, nikad nije predala očaju.

"Od toga nema ništa! Šou mast go on", rekla je.

Najveća kontroverza koja prati grupu je priča o Liljani Mitić koju su zvali Biba Riba.

Navodna članica “Lokica” je pucnjevima iz pištolja ubila bivšeg supruga Ljubomira Dapčevića i njegovu 21-godišnju ćerku Milicu, ispred beogradskog restorana “Madera”, a onda pokušala samoubistvo bacivši se s Brankovog mosta u reku, iz koje su je živu, poslije sat vremena, izvukli ribari. Umrla je nedjelju dana kasnije od posljedica hipotermije.

Ljiljana je bila iz siromašne porodice, a osvajala je muškarce svojom izuzetnom ljepotom. Zbog skladnog tijela prozvali su je Biba Riba. Pisalo se i da je u vezi sa Čolom. Dok je Čolić rekao da je ne poznaje, Lokica je izjavila da je Ljiljana dok je bila djevojka “zaludjela pola muškaraca u Beogradu” i da je kod nje dolazila na vježbe fitnesa.

Međutim, plesala je uz Korni grupu, Kornelija Kovača i u baletskoj trupi prvaka baleta Borisa Radaka, s kojom je bila viđena u popularnim televizijskim emisijama beogradske TV “Maksimetar”, “Ludi mladi svet” i “Licem uz lice”. Kada se udala za Ljubomira Dapčevića Kobru, napustila je ples.

Iz braka s njim dobila je sina Andriju, koji je upao u svijet droge. Prvih dana 2009. umro je od prekomjerne doze, u tridesetoj. Očajna majka je krivila bivšeg muža, a pri tom je od njega, i 28 godina poslije razvoda, uporno tražila i deo imovine.

Kako je Lokica Stefanović tada istakla, mediji su na jednoj fotografiji danima pogrešno identifikovali članicu Lokica Jasnu Dulić kao ubicu Ljiljanu Mitić.

Godine 2007. Gordana Vavić-Joksimović je preminula poslije sedmogodišnje hrabre borbe sa opakom bolešću. Imala je samo 52 godine.

"Otišla je naša drugarica, najbolja među nama. Nikada je nećemo zaboraviti", kratko se u izjavi za Press u ime svojih koleginica od Gordane oprostila Jelena Tinska.

Dubravka Novković, još jedna članica Lokica koju su zvali Duda Noga danas, povikla se iz medija.

Jelenu Tinsku ste viđali nešto češće, a ona na svom Fejsbuku često šeruje fotografije Lokica. Ona se bavi pisanjem knjiga, kolumni, gostuje po TV emisijama i često ima kontroverzne izjave na temu seksa i muško-ženskih odnosa.

(24sata)

Ne propustite