Tart s kremom od vanilije i bobičastim voćem
Za sve one kojima su vanilija i bobice prvi izbor!
Za prhko tijesto:
- 100 g šećera
- 200 g maslaca
- 300 g brašna
Za kremu od vanilije:
- 4 žumanjka
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 500 ml mlijeka
- mahuna vanilije
- 200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Za tijesti sve sastojke pripremite i izvažite. Maslac treba biti što hladniji kako se ne bi rastopio. Narežite ga na listiće da vam ga bude lakše utrljati u brašno. Prosijte brašno na sredinu plohe, pa dodajte sve sastojke. Sve sastojke zamijesite i to tako da ih prvo trljate da se maslac upije u brašno. Nemojte mijesiti predugo jer tada tijesto postane žilavo. Oblikujte ga u loptu. Tako dobivenu loptu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Nakon hlađenja razvaljajte tijesto i njime obložite kalup za tart. Za kremu izmiksajte žumanjke sa šećerom i jajima. Mlijeko stavite da zavrije te mu postepeno dodajte smjesu od žumanjaka i šećera. Ulijte prvo malo vrućeg mlijeka u smjesu kako bi se istemperirala. Dodajte sjemenke vanilije. Miješajte dok se ne zgusne. Slatko vrhnje razmutite s mikserom i dodajte u ohlađenu kremu od vanilije. Kremu stavite na pečeno tijsto. Bobičasto voće poredajte po vrhu tarta i pospite ga sa šećerom u prahu.
(jutarnji.hr/dobrahrana)