Bosanski lonac: Svaka kašika čisto uživanje!
Bosanski lonac je tradicionalno jelo Bosne i Hercegovine, a porijeklo vuče još iz srednjovekovne Bosne, kada se pripravljao kao tradicionalno radničko jelo.
Priprema bosanskog lonca je vremenski zahtjevna, ali svakako vrijedna svake kašike ovog finog gulaša.
Sastojci:
- 1 kg junetine
- 5 mladih krompira
- 1 šaka boranije
- 1 šaka graška
-2 šargarepe
- 4 paradajza
- 5 vezica lista celera
- 1 vezica svježeg peršuna
- 10 češnja bijelog luka
- 2 glavice crnog luka
- 150 ml bijelog vina
- 100 ml vode
- so i biber
Priprema:
Meso operemo i nasječemo na kockice. Zatim krompir i šargarepu nasječemo na kockice, peršun, celer, luk i bijeli luk sitno nasjeckamo, paradajz nasječemo na manje kriške, a grašak i boraniju ostavimo u komadu.
Sada u lonac slažemo red povrća, pa preko povrća stavimo red mesa.
Svaki red posolimo i stavimo biber, dodamo po 2 češnja bijelog luka pa sve pospemo peršunovim i celerovim lišćem.
Namirnice nastavimo slagati dok ih sve ne potrošimo.
Kada smo složili sve namirnice, u lonac sipamo vodu i bijelo vino, a preko svega složimo paradajz nasječen na kriške. Pri slaganju pripazimo da u loncu ostane dovoljno mjesta kako bi se namirnice mogle dobro skuhati. Zatim lonac poklopimo i kuhamo na jačoj vatri dok ne provri, a kada provri smanjimo vatru i ostavimo da se kuha oko 3 sata.
Nakon 3 sata, kada je meso dovoljno meko, jelo možemo poslužiti.
(24sata.hr)