Hrskav domaći slatkiš: Punjeni puter keks

Deserti
Hrskav domaći slatkiš: Punjeni puter keks
Hrskav domaći slatkiš: Punjeni puter keks

Sastojci:

- 250 g brašna

- 150 g putera

- 125 g šećera u prahu

- 1 jaje

- 1 žumance

- 1/2 praška za pecivo

- 2 kašike vode

- 300 g marmelade od višanja

Priprema:

1. U vanglici sjediniti brašno s praškom za pecivo, pa dodati kockice hladnog putera i ručno izmiješati da bi se dobila mrvičasta smjesa.

2. Ubaciti jaje, žumance i dvije kašike vode, te umijesiti glatko tijesto. Uviti ga u providnu foliju i ostaviti u frižideru da miruje 60 min.

3. Nakon toga tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 3 mm, a potom okruglom reckavom modlom prečnika 4 cm izvaditi krugove. Polovinu krugova unakrsno zasjeći okruglim nožem.

4. Na pune krugove nanijeti pola kašičice marmelade od višanja, pa ih preklopiti unakrsno zasječenim krugovima. Po sredini oblikovanog peciva blago utisnuti manju modlu ili čašu, prečnika 2 cm da bi se polovine sljepile.

5. Pleh prekriti papirom za pečenje i poslagati na njega punjeno pecivo. Peći u zagrijanoj rerni na 180°C oko 12 min.

(pošaljirecept.rs/Foto: Bakina Kujina) 

Novo