Voćna i slasna: Pita sa borovnicama
Sastojci:
Za koru:
- 200 g brašna
- 150 g mljevenih badema
- 150 g putera
- 100 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 4 kašike ulja
Za fil:
- 120 g šećera
- 2 dl slatke pavlake
- 300 g posnog švapskog sira
- 1 vanil-šećer
- 1 želatin u prahu
- 150 g zamrznutih borovnica
- 1 preliv za kolače
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti puter, šećer, mljevene bademe, prašak za pecivo i 150 g brašna, te ručno izmijesiti.
2. Pripremljenu smjesu ostaviti u frižider da odstoji 30 min.
3. Okrugle manje kalupe za pite nauljiti i posuti ostatakom brašna. Staviti u njih pomalo smjese za koru i ručno istanjiti kako bi se prekrilo dno.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200 *C 15 min. Smanjiti temperaturu na 150 ºC i nastaviti sa pečenjem još 15 min. Pečene kore izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohlade.
Fil:
1. Želatin natopiti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri.
2. Posebno umutiti posni švapski sir, šećer, želatin i vanil-šećer, dodat šlag od slatke pavlake i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice.
2. Preko pečenih kora za pite nanijeti pripremljen fil od sira. Odozgo rasporediti ocijeđene borovnice i preliti sa malo preliva za kolače.
(pošaljirecept.rs/Foto: Dobra Hrana)