Recept za preukusnu badem tortu kojom ćete očarati ukućane i goste
Badem torta
Sastojci:
Za koru:
- 12 bjelanaca
- 24 kašike šećera
- 300 g mljevenih oraha
Za I fil:
- 12 žumanaca
- 300 g šećera
- 5 kesica vanilin šećera
- 300 g pečenih mljevenih badema
- 250 g maslaca
Za dekoraciju:
- jagode
- listići badema
Priprema:
Od bjelanaca i šećera umutite čvrst snijeg, masu prepolovite za dvije kore, pa svaku sušite u rerni zagrijanoj na 100 stepeni. Za fil skuhajte na pari žumanca sa 140 g šećera i pet kesica vanile. Posebno umutite maslac s ostatkom šećera. Sve sjedinite i dodajte mljevene bademe. Nafilujte kore i tortu ukrasite jagodama i listićima badema.
(Recept objavljen u časopisu "Ekstra kuhinja", specijalno izdanje, broj 1)