Oduševite mnoge: Napravite rolat od karamele i lješnjaka
Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 50 g brašna
- 50 g gustina
Za kremu:
- 4,5 dl slatkog vrhnja
- 125 g margarina
- 250 g šećera
- 150 g mljevenih lješnjaka
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 50 g maslaca
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Dodati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Pomiješati kremu od bjelanjaka s kremom od žumanjaka, dodati brašno i gustin te promiješati.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
Krema:
1. Šećer otopiti na umjerenoj temperaturi da se karamelizira.
2. Zatim uliti u karamel 2,5 dl tople slatkog vrhnja i kuhati dok se karamel ne rastopi. Skloniti sa štednjaka pa dodati margarin i miješati dok se ne otopi. Nastaviti s mućenjem dok se krema ne ohladi.
3. Preostalo slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag te pomiješati s ohlađenom kremom od karamela, dodati 100 g mljevenih lješnjaka i polako promiješati.
Završni postupak:
1. Ohlađenu koru premazati kremom i zarolati.
2. Čokoladu otopiti s maslacem i preliti preko rolade.
3. Posipati mljevene lješnjake.
(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 52)