Brza krem torta sa bananama brzo će se i pojesti
Sastojci:
1 biskvitna podloga za tortu, 30 ml ruma, 1 vrećica vanilija šećera, 40 g šećera, 1 kašika škrobnog brašna, 500 ml punomasnog mlijeka, 4 jaja, 3 banane, prstohvat soli.
Za kremu:
180 ml slatkog vrhnja, 2 kašičice šećera u prahu, 1 bočica arome ruma.
Način pripreme:
1. U dubokoj zdjeli pomiješajte žumanjke, mlijeko, šećer, rum, prstohvat soli i miješajte mikserom. Tokom miksanja dodajte šećer, vanilija šećer i škrobno brašno. Sve zajedno stavite na laganu vatru i kuhajte, stalno miješajući, dok se smjesa ne zgusne (smjesa ne smije vriti da se žumanjci ne zgrušaju).
2. Gotovu smjesu istresite na podlogu za tortu.
3. U posebnoj zdjeli mikserom umutite slatko vrhnje u čvrst snijeg, uz dodatak arome ruma i šećera u prahu.
4. Na podlogu za tortu složite banane narezane na kolutiće i obilno prekrijte šlag pjenom.
5. Tortu ukrasite po želji. Možete je ukrasiti preostalim kolutićima banana.Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim je staviti u frižider da odstoji četiri sata.
(Recept objavljen u časopisu Vaša kuharica, broj 18.)