Brzo i lako: Spremite preukusne krofne iz rerne

Deserti
Brzo i lako: Spremite preukusne krofne iz rerne
Krofne iz rerne

Sastojci: 

- 225 ml mlakog mlijeka 
- 60 g šećera 
- 1 jaje 
- 450 g brašna 
- 1 kesica instant kvasca 
- 100 g margarina 
- 1 kesica vanilin šećera 
- prstohvat soli 
- malo otopljenog margarina 
- šećer 

Priprema: 

1. Umutiti jaja sa šećerom, dodati mlijeko, vanilin -šećer, 2/3 brašna pomiješanog sa kvascem, te umutiti u homogenu smjesu. Dodati komadiće margarina i mutiti još 5 minuta. Dodati ostatk brašna i umijesiti glatko tijesto. 

2. Tijesto staviti na pobrašnjenu radnu površinu, premijesiti kada počne da se odvaja od prstiju, staviti u podmazanu posudu, te ostaviti sat vremena da naraste. 

3. Nadošlo tijesto istanjiti na 1 cm debljine i pomoću dva kalupa, većeg i manjeg, vaditi krofne. Krofne redati u pleh obložen papirom za pečenje. Ostaviti još 30 minuta da narastaju, te peći 10 - 15 minuta na 200 stepeni. 

4. Tople krofne premazati otopljenim maragarinom i posuti šećerom ili preliti topljenom čokoladom, marmeladom... 

5. Služiti hladne. 

(Recept objavljen u časopisu "Torte i kolači", broj 24.) 

Novo