Brzo i lako: Spremite preukusne krofne iz rerne
Sastojci:
- 225 ml mlakog mlijeka
- 60 g šećera
- 1 jaje
- 450 g brašna
- 1 kesica instant kvasca
- 100 g margarina
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat soli
- malo otopljenog margarina
- šećer
Priprema:
1. Umutiti jaja sa šećerom, dodati mlijeko, vanilin -šećer, 2/3 brašna pomiješanog sa kvascem, te umutiti u homogenu smjesu. Dodati komadiće margarina i mutiti još 5 minuta. Dodati ostatk brašna i umijesiti glatko tijesto.
2. Tijesto staviti na pobrašnjenu radnu površinu, premijesiti kada počne da se odvaja od prstiju, staviti u podmazanu posudu, te ostaviti sat vremena da naraste.
3. Nadošlo tijesto istanjiti na 1 cm debljine i pomoću dva kalupa, većeg i manjeg, vaditi krofne. Krofne redati u pleh obložen papirom za pečenje. Ostaviti još 30 minuta da narastaju, te peći 10 - 15 minuta na 200 stepeni.
4. Tople krofne premazati otopljenim maragarinom i posuti šećerom ili preliti topljenom čokoladom, marmeladom...
5. Služiti hladne.
(Recept objavljen u časopisu "Torte i kolači", broj 24.)