OVAKVU JOŠ NISTE PROBALI! BAKLAVA kojom ćete oduševiti sve ovog BAJRAMA: Baklava sa suhim šljivama!

Deserti
OVAKVU JOŠ NISTE PROBALI! BAKLAVA kojom ćete oduševiti sve ovog BAJRAMA: Baklava sa suhim šljivama!
OVAKVU JOŠ NISTE PROBALI! BAKLAVA kojom ćete oduševiti sve ovog BAJRAMA: Baklava sa suhim šljivama!
.

Možete li odoljeti izazaovu da ovaj put probate nešto novo? Ovo je baklava koja će oduševiti sve! Tako je sočna i ukusna! Raj za nepce! Svi će vam tražiti recept..

Sastojci: 

 

500 g tankih kora,

500 g suhih šljiva,

250 g meda,

300 g oraha,

500 g šećera (za agdu).

 

Priprema: 

 

Pripremite agdu. U pola litre vode dodajte šećer i kuhajte dok se malo ne zgusne. Skinite s vatre i ostavite da se hladi.

Šljive potopite u vodi oko 30 minuta da omekšaju. Uklonite košpice i sitno ih isjeckajte. Orahe također sitno isjeckajte, dodajte šljive i med i sve pomiješajte.
 

U pleh koji ste prethodno pomastili redajte četiri kore (svaku pomastite), na to rasporedite polovinu fila. Sve prekrijte s dvije kore, dodajte ostatak fila i odozgo stavite još četiri kore.

 

Baklavu isijecite prije pečenja. Pecite je na 200 stepeni oko 45 min. Vruću baklavu prelijte hladnom agdom. Po želji, u agdu dok se kuha možete dodati nekoliko kolutova limuna.


Izvor: kuharica/avaz.ba

 

 

Nećete pogriješiti i ako probate ovaj , stari , tradicionalni provjereni recept:

 

Baklava je omiljena poslatica u skoro svim nacionalnim kuhinjama na Balkanu.

Tradicionalna baklava sastoji se od tankih kora, oraha i meda. 

No, danas postoje mnoge varijacije, te se pravi i sa bademima, pistacijama itd. 

Bajram bez nje jednostavno je nezamisliv. 

Mi vam donosimo recept za savršenu baklavu koja će oduševiti vaše ukućane, ali i goste. 

Potrebno je: 

1 kg brašna, 25 dkg maslaca, 1,5 kg šećera, 80 dkg mljevenih oraha, 1 limun 

Priprema: 

Od ove količine brašna razvucite jufke. Posušite ih. Nemojte sve orahe samljeti nego ih nešto istucajte u avanu. Dobro pomastite tepsiju u složite 4-5 jufki, te ih pospite smjesom od oraha i šećera. Tako radite dok ne utrošite sve jufke i nadjev. Složili ste, dakle, baklavu na slojeve. Na gornji sloj stavite maslac, baklavu  izrežite i pecite.

Za to vrijeme pripremite zaljev na ovaj način: 

 U lonac stavite 1 kg šećera, litar vode i limun izrezan na kriške. Kuhajte dok se zaljev ne zgusne. Toplim zaljevom prelijte pečenu baklavu.

 

Prijatno!

Novo