Čokoladna torta

Kuharica
Čokoladna torta
Čokoladna torta koja će vas osvojiti izgledom i okusom.

Čokoladna torta koja će vas osvojiti izgledom i okusom.

Sastojci :

Kore :

     200 g smeđeg šećera
     185 ml mlijeka
     125 g putera
     190 g brašna
     1 kesica praška za pecivo
     50 g kakaa u prahu
     3 jaja

Fil :
 
     185 g putera
     345 g  šećera u prahu
     95 g mlijeka u prahu
     1  kašika mlijeka

Čokoladna glazura :
     300 g tamne čokolade za kuhanje
     125 ml slatke pavlake
     30 g maslaca

Za ukrašavanje:

450 g čokoladnih kuglica

Priprema :

Zagrijjte rernu na 160 stepeni C i obložite papirom za pečenje, kalup za tortu od 20 cm u prečniku. Mlijeko i smeđi šećer pomiješajte i stavite da se zagrije pa ubacite maslac. Mješati na tihoj vatri dok se maslac ne otopi. Ostaviti da se prohladi. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo sa kakaom. Umutite jaja, pa dodajte mlijeku sa maslacem i umiješajte brašno. Mutite dok ne dobijete glatku smjesu. Sipajte u kalup i pecite oko 55 minuta. Istopite čokoladu i maslac, pa postepeno dodajte slatkoj pavlaci i umutite da dobijete glatku glazuru za tortu. Umutite 185 g putera dok ne postane pjenast, pa dodajte šećer u prahu, mlijeko u prahu i  kašiku mlijeka pa sve to dobro sjedinite. Dodajte zatim 1 1/2 kašike čokoladnog krema i dobro umiješajte da se sjedini sa filom. Tortu presjecite da dobijete 4 korice. Svaku koricu isfilujte kremom a cijelu tortu na kraju premažite čokoladnom glazurom. Tortu na kraju možete ukrasii čokoladnim kuglicama.

Izvor:taste.com.au

Ne propustite