Čokoladna torta
Čokoladna torta koja će vas osvojiti izgledom i okusom.
Sastojci :
Kore :
200 g smeđeg šećera
185 ml mlijeka
125 g putera
190 g brašna
1 kesica praška za pecivo
50 g kakaa u prahu
3 jaja
Fil :
185 g putera
345 g šećera u prahu
95 g mlijeka u prahu
1 kašika mlijeka
Čokoladna glazura :
300 g tamne čokolade za kuhanje
125 ml slatke pavlake
30 g maslaca
Za ukrašavanje:
450 g čokoladnih kuglica
Priprema :
Zagrijjte rernu na 160 stepeni C i obložite papirom za pečenje, kalup za tortu od 20 cm u prečniku. Mlijeko i smeđi šećer pomiješajte i stavite da se zagrije pa ubacite maslac. Mješati na tihoj vatri dok se maslac ne otopi. Ostaviti da se prohladi. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo sa kakaom. Umutite jaja, pa dodajte mlijeku sa maslacem i umiješajte brašno. Mutite dok ne dobijete glatku smjesu. Sipajte u kalup i pecite oko 55 minuta. Istopite čokoladu i maslac, pa postepeno dodajte slatkoj pavlaci i umutite da dobijete glatku glazuru za tortu. Umutite 185 g putera dok ne postane pjenast, pa dodajte šećer u prahu, mlijeko u prahu i kašiku mlijeka pa sve to dobro sjedinite. Dodajte zatim 1 1/2 kašike čokoladnog krema i dobro umiješajte da se sjedini sa filom. Tortu presjecite da dobijete 4 korice. Svaku koricu isfilujte kremom a cijelu tortu na kraju premažite čokoladnom glazurom. Tortu na kraju možete ukrasii čokoladnim kuglicama.
Izvor:taste.com.au