Belma Arslan: Studentica, šminkerica, dizajnerica odjeće i nakita koji ostavlja bez daha

Praktična žena
Belma Arslan: Studentica, šminkerica, dizajnerica odjeće i  nakita koji ostavlja bez daha
Vrlo često nam je nakit koji je dostupan u trgovinama prilično jednolik i monoton i ponekad je jednostavno nemoguće naći ono što smo zamislili. Upravo iz tog razloga unikatni nakit, sa zanimljivim, predivnim kreacijama čini ljepšim život svake žene.

Vrlo često nam je nakit koji je dostupan u trgovinama prilično jednolik i monoton i ponekad je jednostavno nemoguće naći ono što smo zamislili. Upravo iz tog razloga unikatni nakit, sa zanimljivim, predivnim kreacijama čini ljepšim život svake žene. 

Belma Arslan, rođena u Derventi, a živi u Zenici studentica je Islamskog pedagoškog fakulteta. Osim izrade nakita bavi se i šminkanjem, crtanjem kanom i dizajniranjem odjeće. 

Svoje ideje, kreativnost, mlada i uspješna Belma Arslan, pretvorila je u hobije u kojima istinski uživa, ali i ostvaruje dodatni izvor prihoda. Njen talenat prepoznali su mnogi, pa Belma danas svoj nakit prodaje kako unutar tako i izvan bosanskohercegovačkog tržišta. 

Nakon ovih općenitih informacija vrijeme je da prijeđemo na ono bitno, Belmin rad. Govoreći o nakitu, u ponudi možete naći ogrlice, narukvice, prstenje kao i predivne ukrase za mahrame. 

1.Šta Vas je podstaklo da počnete dizajnirati nakit?

Kreativnost sam pokazivala još od malih nogu kroz raznorazne crteže koji su išli na izložbe. Kreacije, haljinice za lutke su vremenom postale i haljine za odrasle. Trenutno pripremam svoju prvu kolekciju odjeće za djevojčice, djevojke, te kompletiće za majke i kćerke.
Dok sam išla u srednju školu bavila sam se kaligrafijom i šivenjem. Po završetku srednje upisujem se na kreativnu radionicu (izrada nakita) gdje upoznajem divnu Šemsu Gačić, kojoj se ovim putem želim zahvaliti za sve. Tu sam naučila osnovne tehnike izrade nakita. Kasnije sam razvila neki svoj stil. Spojila sam orijentalno i moderno. Malo nespojivo zvuči ali prelijepo izgleda. 

2. Osim sto izrađujete nakit, bavite se i šminkanjem. Izuzetno ste svestrani. 

Prije četiri godine sam počela i crtati kanom,a prije dvije i šminkati. 

3. Ko su Vaši najčešći kupci koje šminkate i koji naručuju nakit?

Što se tiče kupaca, uglavnom su to od djevojke i žene od 15 do 45 godina.

4. Na koji način javnosti predstavljate svoje radove?

Svoje radove predstavljam putem facebook stranice "Hijab Fashion by Belma Arslan"  i Instagrama. 

5. Da li su ti poslovi isplativi i kako se nosite s konkurencijom jer je tržište zaista nemilosrdno?

Što se tiče konkurencije, pa svako ima svoj stil i crtanja i šivenja i šminkanja i izrade nakita. Na kraju krajeva svako ima svoju nafaku. 

6. Kako ste se osjećali kada ste se tek počeli baviti šminkanjem i izradom nakita? Koliko Vam znači oduševljenje i pohvale žena i djevojaka?

Kad sam tek počela bila sam malo nesigurna kako će djevojke reagovati. Ali eto svako nađe nešto za sebe, neku sitnicu ili neki poklončić dragoj osobi.  Na stranici imam dosta podrške djevojaka koje se javljaju u inboks i hvale moj rad i redovno naručuju.

7.Da li imate neku posebnu, dragu uspomenu koja Vam se urezala u sjećanje?

U kutijici čuvam svoje prve naušnice koje sam izradila, da me podsjete na početak i gdje sam sad poslije kilometara i kilometara žice i lanaca. 

8. Da li biste nešto poručili djevojkama koje se žele početi baviti s tim poslom, ali još uvijek oklijevaju.  

Djevojke, ne oklijevajte, ako gajite ljubav prema nakitu, šminki, odjeći slobodno se usudite. To je nešto vaše, nešto jedinstveno, to ste vi.

9. I za kraj nam recite da li ste i Vi praktična žena?

Da. Praktična, svestrana.. 

Ne propustite