WD-40 je genijalan, ali nikada ga nemojte koristiti na ovim mjestima

Praktična žena
WD-40 je genijalan, ali nikada ga nemojte koristiti na ovim mjestima

WD-40 je veoma koristan sprej koji podmazuje, štiti od rđe i vlage, uklanja prljavštinu i još mnogo toga, ali na nekim mjestima ga nikada ne biste trebali koristiti.

Nemojte koristiti WD-40 na plastici

Ako pokušate da podmažete spoj na sunčanim naočalama ili uklonite cenu sa površine plastične posude, mogli biste doći u iskušenje da posegnete za limenkom WD-40. Ali ovaj sprej nikada ne bi trebalo koristiti na prozorskoj plastičnoj površini ili na polistirenskoj ili polikarbonatnoj plastici.

Plastike označene brojem 6 su uglavnom proizvodi koji sadrže polistiren, a nalazi se igračkama, jednokratnim čašama i priborom za jelo te u uređaju poput detektora dima. Polikarbonat, plastika označena brojem 7 može se naći u kuhinjskim aparatima poput frižidera, prozirnoj ambalaži, plastičnim lećama i sigurnosnoj opremi. Zbog hemijskog sastava WD-40 može oštetiti ovu plastiku i uništiti stvari poput sunčanih naočala sa plastičnim lećama. Ako ste u nedoumici, bolje je izbegavati korišćenje WD-40 na plastici.

Nemojte koristiti WD-40 na drvetu

WD-40 može rastvoriti završne lakirane ili voštane slojeve na drvenim površinama. Ako koristite WD-40 za čišćenje, trebalo bi da se držite podalje od drvenih podova i nameštaja. Budući da lak ili vosak stvaraju vodootpornu barijeru koja štiti drvene radove od oštećenja vodom, bolje ih je ne oštetiti. Takođe, s obzirom na to da WD-40 može da proizvede u vlakna neobrađenog drveta, uopšte nije dobra ideja da se koristi na bilo kojoj drvenoj površini, piše lifehacker.

Nemojte koristiti WD-40 na prirodnom kamenu

Budući da je WD-40 dobar za mnoge oblike čišćenja, mogli biste doći u iskušenje da ga isprobate na kamenim pločicama ili radnim površinama. Ali prirodni kamen je porozan i ne biste trebali koristiti WD-40 za njegovo čišćenje jer se može upiti u površinu kamena i zaprljati ga. Takođe, mnoge kamene površine tretirane su voskom za poliranje, a WD-40 može rastvoriti voštane završne slojeve.

Nemojte koristiti WD-40 na elektronici

Nikada ne biste trebali koristiti WD-40 na elektronici koja može da reaguje sa nekim plastikom, kao i privući prašinu i druge čestice. Korišćenje WD-40 na vašem pametnom telefonu ili prenosnom računaru ne samo da može oštetiti ekran, nego može uništiti tipke ili prodreti u unutrašnje komponente. Najbolje je koristiti sredstvo za čišćenje posebno formulisano za elektroniku.

Ne propustite