'Chetniks! The Fighting Guerrillas': Kako je Hollywood veličao četnički pokret i Dražu Mihailovića

Kiosk
'Chetniks! The Fighting Guerrillas': Kako je Hollywood veličao četnički pokret i Dražu Mihailovića
Sve do 1943. godine četnici su bili tretirani kao borci protiv fašizma o zapadni saveznici koji su primali izdašnu pomoć od Velike Britanije i SAD-a. Zbog ove pozitivne slike koju su uživali četnici su na velika vrata ušli i u tadašnju popularnu američku kulturu

Sve do 1943. godine četnici su bili tretirani kao borci protiv fašizma i primali su izdašnu pomoć od Velike Britanije i SAD-a. O masovnim četničkim zločinima nad muslimanskim i hrvatskim stanovništvom i sve snažnijoj kolaboraciji s nacistima, tada još uvijek u zapadnim medijima nije bilo ni riječi. 

Zbog ove pozitivne slike koju su uživali četnici su na velika vrata ušli i u tadašnju američku popularnu kulturu. Tako su, primjerice, vodeći izdavači stripova izdavali priče o četnicima. U SAD-u 1943. su izdavane i poštanske marke s likom Draže Mihailovića, u seriji poštanskih maraka o okupiranim zemljama. Ipak, vrhunac ove propagndne u korist četničkog pokreta bio je film Četnici: Borbena gerila (eng. Chetniks! The Fighting Guerillas) koji je režirao Louis King.

draza

Film je za cilj imao da američkoj i svjetskoj publici pokaže kako se u tadašnjoj regiji Jugoslavije protiv sila Osovine kao gerilci uspješno bore četnici na čelu sa pukovnikom Dražom Mihailovićem (koga je tumačio Philip Dorn). Film je u američkim kinima doživio veliki uspjeh, ali je relativno brzo povučen iz distribucije nakon što su krajem 1943. Saveznici odlučili da će umjesto četnika podržavati partizane. U samoj Jugoslaviji je prvi put prikazan tek početkom 1980-ih u okviru filmske TV-emisije 3, 2, 1... Kreni.


U nastavku možete pogledati propagandni holivudski film "Četnici: Borbena gerila!":

Ne propustite