Otkriven anti-gljivični lijek, spolni hormon i antibiotik u mlijeku! Koje mlijeko vi kupujete?

Zdrav život
Otkriven anti-gljivični lijek, spolni hormon i antibiotik  u mlijeku! Koje mlijeko vi kupujete?
Naučnici su ustanovili da bi moglo biti i do 20 analgetika, antibiotika i hormona rasta u samo jednoj čaši mlijeka.

Uz pomoć inovativnih i vrlo osjetljivih metoda ispitivanja, naučnici su ustanovili da bi moglo biti i do 20 analgetika, antibiotika i hormona rasta u samo jednoj čaši mlijeka.

Dok neki naučnici kažu da ove količine nisu dovoljne da utječu na ljude, mnogi od dodataka se ipak pohranjuju u naša tijela, i nakon dužeg perioda i čestog konzumiranja mlijeka mogu postati problematični.

 U mlijeki su pronašli pravi mali hemijski koktel sastojaka koji su dodani životinjama prije mužnje ili koji su dospjeli do životinja u toku hranjenja. Neki od kontaminanata koji se nalaze u tragovima uključuju triclosan (anti-gljivični lijek), 17-beta-estradiol (spolni hormon), i florfenicol (antibiotik).

Iako su sve testirane vrste mlijeka sadržavale hemikalije, kravlje mlijeko je najkontaminiranije.

To i ne čudi, s obzirom da krave redovno dobivaju antibiotike, hormone rasta i hrane se upitnom genetski modifikovanom hranom.

Nažalost, ako kupite mlijeko u trgovini, a pogotovo u nekom većem lancu trgovina, u njemu ćete pronaći ove hemikalije, tvrde naučnici.

Ako redovno pijete mlijeko, naučnici sa Sveučilištu Jaen savjetuju da ga ne kupujete u standardnim trgovinama, već da se malo potrudite, raspitate i potražite organsko mlijeko.

Organska mlijeko je superiorno u odnosu na konvencionalno, jer krave nisu na antibioticima, hormonima rasta i genetski modihikovanoj ishrani.

Druga opcija je da stupite u kontakt sa farmerima kojim vjerujete, i kupujete mlijeko direktno od njih.

Ne propustite