Kako održati dobre ramazanske navike?

Ramazan
Kako održati dobre ramazanske navike?
Da li odahnete poslije ramazana? Da li se lahko vratite starim predramazanskim navikama ili se trudite održati neke ramazanske navike? Da li postite samo tokom ramazana?

Da li odahnete poslije ramazana? Da li se lahko vratite starim predramazanskim navikama ili se trudite održati neke ramazanske navike? Da li postite samo tokom ramazana? 

Teško je održati ramazanske navike poslije ramazana, ali ukoliko iskoristimo ramazan da postavimo prave temelje za ove navike, u ostatku godine će nam sigurno biti lakše. 

Iako uvjeravamo sebe da ramazan zahtijeva više truda jer je sveti mjesec, važno je da se podsjetimo da postupak koji se često ponavlja zadovoljava Allaha dž.š.
Ali, kako možemo održati taj osjećaj spiritualnosti poslije svetog mjeseca? 

1) Ne poredite se sa drugima

Jedan od načina da se obeshrabrite jeste da se poredite sa drugima. Vaš prijatelj je možda pročitao Kur'an četiri puta, ali ako ste vi pročitali pola, a prošle godine samo stranicu, onda je to značajan napredak. Veoma je važno imati iskrene namjere. Vjerujte u to da će Allah dž. š. gledati vaša djela ne uspoređujući vas sa nekim drugim.

2) Zadržite naviku da postite

Postoje mnogi hadisi koju opisuju značaj posta ponedjeljkom i četvrkom, i iako je jasno da taj post nije farz, prednosti su očite. Ukoliko postite s vremena na vrijeme, naročito ubrzo nakon ramazana, pomažete svom stomaku da uđe u staru rutinu. Također, oni koji su propustili poneki dan posta tokom ramazana sada imaju priliku da sve nadoknade. 

3) Dovite

Podsjetimo se da nas Allah dž. š. sluša i odaziva se pozivima vjernika. Ne sudržavajte se, dovite, zahvalite se Allahu dž. š. 

4) Uporedite starog i novog sebe

Pogledajte kakvi ste bili prethodnih ramazana i kako ste se ponašali ovog ramazana. Ako ste se ovog ramazana trudili da sve stignete, onda vam je znatno lakše da nastavite sa istim navikama i aktivnostima i poslije ramazana. 


Ako vam se ovo gore navedeno čini teškim za održati nakon što se ramazan završi, onda se fokusirajte na ono što vama najviše odgovara i što vam je dostižno. Nemojte se opterećavati upoređujući se s nekim drugim. Tvoja veza je samo između tebe i Allaha dž. š.

Ne propustite