Dobre stare princes krofne
Znate li nekoga tko ne voli princes krofne? Ni mi. Zato vam donosimo klasični stari recept.
Sastojci
Za tijesto
2,5 dl vode
125 g margarina
150 g brašna
1 kašika šećera
malo soli
4 jaja
Za kremu
1/2 l mlijeka
250 g šećera
2 žumanca
4 kašike gustina
2 vanil šećera
125 g margarina
3 dl slatke pavlake
Priprema
1 U posudu sipati vodu, margarin, šećer i sol pa staviti da se kuha.Kad provrije sipati brašno i miješati da se dobije jednolična masa.Ostaviti da se ohladi.
2 Jaja umutiti pa sipati postepeno u prohlađenu smjesu od brašna i neprekidno mutiti mikserom.
3 Kad se masa ujednači pomoću šprica stavljati krofne na podmazan pleh. Ne smiju biti preblizu jer će narasti.
4 Rernu zagrijati na 200 stupnjeva pa kad se krofne stave smanjiti na 180. Peći da porumene oko 40 minuta.
5 Za vrijeme pečenja rerna se ne smije otvarati.
6 Za kremu u malo hladnog mlijeka razmutiti žumanca i gustin, a ostalo mlijeko šećer i vanil šećer staviti da se kuha, kad prokuha sipati razmućenu smjesu sa gustinom i miješati da se zgusne.
7 U ohlađenu kremu umiješati razmućeni margarin i sve dobro umutiti.
8 Ohlađene krofne rasjeći na pola stavljati kremu pa slatku pavlaku umućenu u šlag i poklopiti gornjim dijelom krofne.