TAJNA JE U AGDI: Ako je pripremite na ovaj način ružice će biti SOČNIJE nego ikad- Svima uspijeva

Kuharica
TAJNA JE U AGDI: Ako je pripremite na ovaj način ružice će biti SOČNIJE nego ikad- Svima uspijeva

Danas vam donosimo recept za bajramsku poslasticu - ružicu! Ružica je, pored baklave, nezaobilazna na našoj bajramskoj trpezi. A kako se bajram bliži, možda se odlučite i za ovaj recept.

Sastojci:


  • 1 kg jufki za baklavu
  • 1,1 kg šećera
  • Veći limun
  • 250 gr putera
  • 100 ml ulja
  • 900 grama oraha


Priprema:
Prvo je potrebno napraviti agdu koja se sastoji od jednog kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte nekoliko kriški limuna. 

Kuhajte je na jačoj vatri 20-ak minuta, dok ne dobijete smjesu koja nije gusta poput sirupa, ali ni previše žitka. Ako vam se učini da nije dovoljno gusto, slobodno dodajte šećera i nastavite kuhati.

Puter otopite i pomiješajte s uljem, ali na slabijoj vatri. Pazite da puter ne promijeni boju.

Sameljite orahe i dodajte im 100 grama šećera.

Kupljene kore slažete istim redoslijedom kao i za baklavu. Na dno idu tri kore, svaku premažete toplom smjesom od ulja i putera. Potom stavite red oraha. Onda idu dvije jufke, svaka se premaže smjesom od putera i ulja, i tako do kraja...

Zamotate u rolnu i sječete na kolačiće.

Poredate u tepsiju (nije loše namazati tepsiju ostacima putera sa omota koji ste iskoristili za gore navedenu smjesu), i stavite u rernu prvo desetak minuta na 190 stepeni.

Zatim pečete 45 minuta na 150 stepeni – ako je potrebno, može i više, samo je morate stalno nagledati.

Ružice izvadite, pa pospete agdom. Važna napomena - agda treba biti hladna. 

Pustite ih da malo "odstoje" i počastite se.

 

Ne propustite