Profesionalni kuhari otkrili moćan trik: Kako da pržite crni luk, a da se kuća ne usmrdi

Kuharica
Profesionalni kuhari otkrili moćan trik: Kako da pržite crni luk, a da se kuća ne usmrdi

Crni luk, prazluk, bijeli luk deo su gotovo svih jela. Luk daje poseban ukus i aromu jelima, dok se može da se obradi na razne načine. Priprema jela koja u sebi sadrže luk nije baš omiljena, zbog mirisa koji se oslobađa iz njega. Prilikom dinstanja dominiraće miris luka, koji će se uvući u cijelu kuću, kosu i garderobu.

Glavni krivac neprijatnih mirisa je oslobađanje sumpora iz luka, do kojeg dolazi prilikom termičke obrade. Ipak, postoji način pomoću kojeg se neprijatan miris može izbjeći. Glavni saveznik u borbi protiv jakog mirisa luka jeste soda bikarbona.

Nakom sjeckanja crnog luka, potrebno je spustiti ga u tiganj sa zagrejanim uljem i jednog kafenom kašičicom sode bikarbone. Ukoliko se radi o većoj količni luka, više od pola kg, potrebno je dodati supenu kašiku sode. Luk dinastati kao i inače. Još jedna dobra stvar jeste što će se luk zgusnuti, te će biti lakši za varenje. Takođe, moguće je izbeći upotrebu zaprške, jer će soda bikarbona lepo zgusnuti luk i postići isti efekat kao zaprška. Ovaj trik takođe koriste i profesionalni kuhari.

Ne propustite