TEMELJITO IZBIJELITE FUGE U KUPATILU: Da pločice blistaju potrebna su vam OVA DVA recepta!

Sve za dom
TEMELJITO IZBIJELITE FUGE U KUPATILU: Da pločice blistaju potrebna su vam OVA DVA recepta!
.

One su najružniji dio svakog doma. Lako se prljaju, a teško čiste. Više ne mora biti tako

Ako imate pločice u kući, znate koliko je teško održavati ih čistima. Pritom mislimo na fuge, one nesretne spojnice koje prebrzo potamne i, koliko god vi ribali, ostavljaju neuredan dojam. Sredstvo za čišćenje fuga i pastu za njihovo izbjeljivanje možete složiti kod kuće.

plocice-ciscenje

Sredstvo za čišćenje fuga 

Pomiješajte u boci s raspršivačem tri šalice tople vode, pola šalice destiliranog bijelog octa (zagrijanog) i pola šalice sode bikarbone. Dobro promućkajte, a potom sredstvo za čišćenje obilno nanesite na željenu površinu i ostavite da stoji barem 30 minuta. Prebrišite krpom i toplom vodom, pustite da se površina osuši, a zatim krenite na čišćenje pastom.

plocice3

plocice

Pasta za izbjeljivanje fuga 

Sad kad ste ih oprali, fuge valja i izbijeliti. Ovisno o tome koliku površinu želite očistiti, pomiješajte dovoljnu količinu hidrogen peroksida i sode bikarbone u gustu pastu. Nanesite je na fuge i ostavite da stoji sat vremena. Zatim oštrom stranom kuhinjske spužve izribajte fuge, a potom pločice klasično operite toplom vodom kako biste uklonili ostatke paste.

plocice1

Očišćene i suhe fuge možete premazati voskom za automobile ukoliko želite duži efekat. Ovaj glatki sloj spriječit će zadržavanje vode na fugama koja će zbog voska lagano skliznuti s njih, a to znači manje prljavštine.

IŠLE SU JOJ NA ŽIVCE NJENE STARE PLOČICE, PA SE DOSJETILA GENIJALNE STVARI: Pogledajte šta je uradila od njih (FOTO)

Ne propustite