Poznati hirurg izazvao veliku pometnju: SVE O SRČANIM BOLESTIMA JE LAŽ, SAMO OVO TREBA DA RADITE!

Porodica i zdravlje
Poznati hirurg izazvao veliku pometnju: SVE O SRČANIM BOLESTIMA JE LAŽ, SAMO OVO TREBA DA RADITE!
.

Dr Dvajt Landel je napravio veliku pometnju kada je naveo da ne treba liječiti srčane bolesti statinima – lijekovima za snižavanje holesterola

On je iskusni kardiohirurg koji se penzionisao u bolnici u Arizoni. Dr Landel je nedavno dao sljedeću izjavu:

“Mi, doktori, sa svim našim obrazovanjem i autoritetom, često razvijamo jak ego, koji nam otežava da priznamo da nismo u pravu. Međutim, ja priznajem da nisam bio u pravu. Kao kardiohirurg sa dvadesetpetogodišnjim iskustvom i sapreko 5.000 operacija na otvorenom srcu, osjećam da moram da ispravim stvar i jednu naučnu činjenicu.

Dugo godina sam radio sa istaknutim doktorima, pri čemu smo često razmjenjivali mišljenja. Stalno smo čitali novu naučnu literaturu, išli na obrazovne seminare i došli do zaključka da srčane bolesti nastaju usljed povišenog nivoa holesterola u krvi.

Jedina terapija za ovakve bolesti je bila ona koja snižava holesterol uz ishranu koja ograničava unos masti. Sve što je govorilo protivno ovom razmišljanju se smatralo glupošću i nesavjesnim liječenjem.

Ja sada moram da kažem da takva terapija nema naučnu ni moralnu osnovu”, istakao je on.

Naravno, Landelova izjava izazvala haos u zdravstvu. Njegovom izjavom je poljuljana opravdanost uzimanja statina – lijekova za snižavanje nivoa holesterola.

Razlog zbog kojeg je njegova izjava izazvala toliku pometnju jeste taj što statini donose priličan profit. Samo u SAD oko 25% stanovništva uzima statine, a oni koštaju negdje između 53 i 600 dolara mjesečno. Uprkos rasprostranjenosti ovih lijekova, širom svijeta svake godine i dalje veliki broj ljudi strada od srčanih bolesti.

Ne propustite