PRIRODNI ANTIBIOTIK: Ovaj začin možete stavljati kao oblogu za zglobove, ali i uvrstiti u ishranu!

Praktična žena
PRIRODNI ANTIBIOTIK: Ovaj začin možete stavljati kao oblogu za zglobove, ali i uvrstiti u ishranu!
.

Začini su odigrali važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i učestvovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja

Začini su ‘tačka na i’ svakog jela, a osim što su aromatični i zanimljivih ukusa, mahom imaju i ljekovita svojstva. Začini su odigrali važnu ulogu u sprječavanju kvarenja namirnica i učestvovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štaviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjavaju naš život.

Aromatični koren

Ren je biljka iz familije krstašica. Potiče iz jugoistočne Europe i severne Azije (gdje i danas divlji raste u prirodi). Uzgaja se zbog aromatičnog korijena koji je dobar izvor vitamina C. Najjednostavnije je korijen rena oguliti i izrendati. Obično se poslužuje uz kuvanu govedinu.

Ono što mnogi ne znaju jeste da je ren i više od korjenastog povrća koje ćete povremeno iščupati iz bašte ili kupiti na pijaci. Ren je i prirodni antibiotik koji odlikuje jako antibakterijsko djelovanje. Možda niste znali, ali u narodnoj medicini se do davnina koristi kako za jačanje imuniteta tako i za lečenje respiratornih tegoba, prije svega kašlja, plućnih bolesti i infekcija respiratornog sistema.

Pored toga, ren je poznat u svijetu ljekovitog bilja začin koji podstiče rad crijeva i želuca, kao i žuči, jetre i gušterače zbog čega ga se od davnina koristi za čišćenje tijela i kože. Njegovi pozitivni učinci zabeleženi su i kod bolesti mokraćnog sistema, liječenja od bubrežnih kamenaca, a naši stari koristili su ga i za ublažavanje tegoba reume i artritisa.

Na tržištu postoje gotovi proizvodi s ovim začinom poput ukiseljenog rena, kremastog umaka i rena u prahu, a možda je došlo vrijeme da ga ne koristimo isključivo kao začin uz meso.

Obloga za bolne zglobove

Izrendajte korijen rena. Tako svježe rendan ren stavite u pamučnu gazu i omotajte oko bolnog mjesta. Kad osetite peckanje uklonite oblogu. Koriste dva puta dnevno, a kožu koja dolazi u dodir s renom obavezno nakon "terapije" natopite hidratantnom kremom.

Jednostavni umak od rena

Sastojci: oko 200 g korena rena, 2-3 supene kašiće jabukovog sirćeta, vrlo hladna voda, so

Priprema: Ogulite korijen rena i narežite ga na kockice. Stavite ih u blender. Dodajte so i dolijte vodu da prekrije noževe blendera. Uključite blender. Ren mora biti fino usitnjen. Ako je potrebno, dodajte još vode. Na kraju dodajte jabukovo sirće. Sirće djeluje kao konzervans i antioksidans (sprečava kvarenje i tamnjenje sosa). Ovako pripremljenom umaku možete dodati majonez ili kiselu pavlaku . Prije posluživanja držite ga u frižideru.

(stil.kurir.rs)

Ne propustite