NAJMLAĐI MILIJARDER NA SVIJETU: Nevjerovatan život vlasnika Snap-a

Tech
NAJMLAĐI MILIJARDER NA SVIJETU: Nevjerovatan život vlasnika Snap-a
.

Speigelova net vrijednost iznosi oko 4 biliona $ i to ga čini jednim od najmlađih milijardera u svijetu.

On ima čaroban život i on to zna.

„Ja sam mladi, bijeli, edukovani mladić,“ rekao je osnivač Snapchat-a jednom na biznis konferenciji u Stanfordu. „Ja sam imao baš, baš sreće. I život nije fer.“

Odrastao je u Pacific Palisadesu i najstarije je dijete bogatih advokata. Roditelji su mu se razveli dok je bio u srednjoj školi.

Sa 16 godina je naučio voziti i dobio svoje prvo auto Cadillac Escalade.

Svoje mlade dane je proveo u ultra skupoj školi „Crossroads in Santa Monica“ gdje godišnja školarina iznosi 10.000 $.

evan1

Speigelsi su vlasnici mnogih eksluzivnih klubova, uključujući i Jonathan Club u Santa Monici i La Jolla Beach i Teniss Club. Često putuju po Evropi i sa sobom uvijek vode full-time slugu, čak su išli helikopterom u Kanadu na snowboarding.

Svoje obrazovanje je nastavio na Stanford Univerzitetu. Upisao je industrijski dizajn i tamo je upoznao svoje buduće suosnivače Snapchat-a, Reggie Browna i Bobby Murphya.

Njih trojica su bili članovi Kappa Sigma bratstva.

Speigel se sprijateljio sa onivačem Intuita Scott Cookom, nakon što je održao govor na jednom predavanju. Cooku se svidio Speigel i dozvolio mu je da radi na jednom proizvodu kojeg je Intuit razvijao za Indiju.

Na kraju je Cook postao jedan od prvih investitora Snapchata jer je bio impresioniran Speigelom. Međutim ideja Snapchata mu se činila glupim. „Nisam vjerovao u proizvod. Kome trebaju fotografije koje nestaju? Mislio sam da je totalno pogriješio u biznisu.“ , rekao je Cook za Business Insider.

Speigel napušta fakultet samo nekoliko ispita prije diplome, kako bi se u potpunosti posvetio biznisu. U 2012. su u kući njegovog oca razvili aplikaciju koja se prvobitno zvala Picaboo.

Reggie Brown je podigao tužbu protiv Speigla i Murphya 2013. godine, nakon što je istjeran iz kompanije bez ikakve isplate. Tužba je na kraju riješena tako što je  Snapchat platio Brownu 157,5 miliona dolara da nestane.

Mnogi su postali zainteresovani za kupovinu Snapchata, a među njima je i Mark Zuckerberg koji je 2013. ponudio 3 biliona $. Ponuda je odbijena i ne dugo poslije toga Facebook pokušava kopirati Snapchat izradom aplikacije Poke, međutim ne uspijeva.

Korisnička baza Snapchata je pozitivno rasla i Speigel se ubrzo našao među najpoznatijim ljudima u svijetu tehnologije i medija.

2014. Speigel i njegov suosnivač Murphy dižu kredit, obojica po 5 miliona $.

Nakon što je Snapchat isplatio taj dug u junu 2015., Speigel sebi kupuje Ferrari. Na ljeto 2015. počinje se zabavljati sa supermodelom Mirandom Kerr, koju je upoznao na večeri za Louis Vuitton, 2014.

evan2

Zaručili su se u julu 2016. a uzeli u maju ove godine.

Speigel mnogo vodi računa o tajnosti kako u poslovnom tako i u privatnom životu. Uposlenici Snapa uglavnom ne znaju o produktima na kojima kompanija radi dok ne izađu u javnost.

U septembru 2016. Speigel je preimenovao Snapchat u Snap Inc. i nazvao je „kamera kompanija“.

Spiegelova nova misija u Snapu je da "re-inventira kameru."

Tokom prve Snapove konferencije sa investitorima, Speigel se konačno oglasio povodom Facebookovog nemilosrdnog kopiranja Snapchata. „Na kraju krajeva, to što Yahoo ima polje za pretragu, to ne znači da su oni Google,“ rekao je. 

Ne propustite