Inspektori zapečatili osam objekata na području HNŽ-a

Bosna i Hercegovina
Inspektori zapečatili osam objekata na području HNŽ-a
.

U Upravi za indirekno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine očekuju da ovu godinu završe s prikupljenih više od sedam milijardi KM indirektnih poreza, što će biti prvi put od osnivanja te finansijske institucije.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kazao da su prihodi od indirektnih poreza u deset mjeseci ove godine iznosili pet milijardi i 845 miliona KM i veći su za 386 miliona KM ili 7,08 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Samo u oktobru ove godine, po njegovim riječima, prikupljeno je oko 619 miliona KM indirektnih poreza, što je za 25 miliona KM više u odnosu na oktobar 2016..

Nakon izvršenih povrata PDV-a poreznim obveznicima, koji su u deset mjeseci 2017. godine iznosili milijardu i 55 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, državi, entitetima i Distriktu Brčko BiH, iznosili su četiri milijarde i 791 milion KM i veći su za 224 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu lani.

 Inspektori Porezne uprave Federacije BiH 16. studenoga izvršili ukupno 30 inspekcijskih nadzora na području Hercegovačko-neretvanske županije, a zbog uočenih nepravilnosti zapečaćeno je osam objekata te izdano 19 prekršajnih naloga.

Inspekcijski nadzor proveden je kod poreznih obveznika koji obavljaju ugostiteljske, trgovinske i druge uslužne i proizvodne djelatnosti, priopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

Inspektori su otkrili 9 neprijavljenih radnika, 13 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 3 objekta u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja mjerodavnog organa i 7 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 8 objekata te izdano 19 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 57.500 maraka.

Porezna uprava nastavit će provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, u suprotnom bit će predmet kontrole u narednom periodu, navodi se u priopćenju.

 

Ne propustite