Dodik, Cvijanović i Višković stigli na ceremoniju otvorenja Arnaudija džamije

Bosna i Hercegovina
Dodik, Cvijanović i Višković stigli na ceremoniju otvorenja Arnaudija džamije

U Banjoj Luci sve je spremno za otvorenje džamije Arnaudija, za koju u Islamskoj zajednici kažu da je riječ o jednom od najljepših vjerskih objekata u BiH.

Svečana ceremonija je najavljena za 11 sati i trebalo bi da traje do 13 sati, uz direktan prenos na Javnom servisu BHT.

U ovom trenutku sa svih strana pristižu vjernici, ostali građani i zvanice iz zemlje i inostranstva, a u Organizacionom odboru očekuju dolazak između 5.000 i 10.000 ljudi na ovu svečanost. U centru Banje Luke je zatvoreno nekoliko ulica za saobraćaj, a u neposrednoj blizini Arnaudije zabranjeno je točenje alkohola u ugostiteljskim objektima.

Na ceremoniju otvaranja su stigli predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i premijer RS-a Radovan Višković.

Džamija Arnaudija srušena je 1993. godine, a Protokol o finansiranju ponovne izgradnje potpisan je između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske 11. oktobra 2016. godine. Kamen temeljac postavljen je 22. aprila 2017., a kompletna izgradnja završena je krajem prošle godine. Obnova je koštala oko šest miliona KM.

Džamija Arnaudija prvi put je podignuta još 1594. godine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine proglasila je mjesto i ostatke graditeljske cjeline Arnaudije nacionalnim spomenikom BiH.

Otvaranjem Arnaudije bit će završen proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija.

Kako je nedavno rekao banjalučki muftija Ismail Smajlović, banjalučka medresa "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" ove godine ispratiće prvu generaciju učenika, što je pored otvaranja Aranudije, veliki događaj za Muftijstvo banjalučko.

Ne propustite